Oamenii de știință au lansat cercetarea în încercarea de a descoperi ce se întâmplă cu cei trei ”zombi”, fiecare dintre aceștia fiind recunoscut de localnici drept indivizi decedați de mult, care se întorceau din morți.
Conform credințelor voodoo haitiane, spiritele morților pot fi uneori capturate de vrăjitori numiți bokors, care pot folosi apoi aceste suflete pentru a reanima cadavre proaspete în zombi.
Adeseori văzuți în zonele rurale din Haiti, acești strigoi sunt raportați în mod regulat autorităților locale, cu până la o mie de zombi în fiecare an, scrie IFL Science.
Într-un studiu, publicat în 1997, cercetătorii au investigat trei astfel de cazuri, folosind electroencefalografie și tehnici de testare ADN pentru a încerca să găsească o explicație rațională pentru cadavrele care umblă.
Primul caz a implicat o femeie care murise la vârsta de 30 de ani, care ar fi fost văzută trei ani mai târziu de membrii familiei care au recunoscut-o datorită unui semn facial distinctiv. Un tribunal local a autorizat apoi deschiderea mormântului femeii, dezvăluind că acesta este plin de pietre.
Descriind zombi-ul, autorii studiului explică că ”și-a ținut capul într-o poziție coborâtă și a mers extrem de încet și înțepenit, mișcându-și cu greu brațele”. De asemenea, nu era în stare să comunice ”dar ocazional murmura niște cuvinte de neînțeles, dar stereotipe”.
În ciuda ”zombificării” aparente a femeii, cercetătorii dezvăluie că ”electroencefalograma și examinarea sistemului nervos central nu au fost remarcabile”. Pe baza evaluării lor asupra stării ei, autorii oferă un diagnostic prezumtiv de schizofrenie catatonică, dar nu pot explica cum s-a întors din morți.
Propunând o soluție speculativă, ei explică că femeia s-ar putea să nu fi murit deloc, ci ar fi fost otrăvită de o ”toxină neuromusculară” – posibil administrată de un vrăjitor bokor – pentru a induce catalepsia și a păcăli rudele să creadă că a murit.
Vrăjitorul ar fi putut apoi recupera cadavrul îngropat cu puțin timp înainte ca femeia să-și recapete cunoștința, în timp ce lipsa de oxigen în mormânt ar fi putut duce la leziuni ale creierului, explicând astfel starea ei asemănătoare unui zombi.
Mergând mai departe, autorii studiului descriu un bărbat de 26 de ani care a fost văzut la o luptă locală de cocoși la 19 luni după ce a fost îngropat. Unchiul bărbatului a fost ulterior găsit vinovat că a apelat la vrăjitor pentru a-l ”zombifica” pe bărbat, care a fost apoi ținut înlănțuit în casa părinților săi.
Din nou, examinările clinice nu au dat rezultate supranaturale, iar bărbatul a fost diagnosticat cu ”sindrom organic al creierului și epilepsie”. Mai important, testele ADN au dezvăluit că el nu era bărbatul care a murit cu puțin timp înainte, slăbind semnificativ credința că ar fi fost un zombi.
Într-un caz similar, o femeie de 31 de ani a fost confundată cu o altă persoană care ar fi murit în urmă cu 13 ani. Încă o dată, însă, un examen medical al analizelor genetice au arătat că femeia nu avea nicio legătura cu decedata.
Luând în considerare aceste ultime două exemple împreună, autorii studiului concluzionează că ”identificarea greșită a unui străin rătăcitor, bolnav mintal, de către rudele îndoliate este cea mai probabilă explicație”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News