Oamenii de știință au creat cimentul ecologic din alge

Cimentul clasic poluează masiv planeta / Pxhere
Cimentul clasic poluează masiv planeta / Pxhere

S-a găsit alternativă naturală la clasica formulă de ciment.

Publicitate

În fiecare an, aproximativ două gigatone de CO2 sunt eliberate în mediu din cauza producției și utilizării cimentului. Potrivit unui raport al Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA), cimentul ocupă locul trei în topul celor mai mari zece surse de poluare industrială. Un ciment ecologic din alge pare a fi soluția pentru astfel de probleme. În mod surprinzător, o echipă de cercetători susține că putem pune capăt acestor emisii de carbon cauzate de ciment peste noapte, înlocuind cimentul tradițional cu noul lor ciment ecologic din alge (o substanță realizată folosind organisme vii).

O echipă de cercetători de la Universitatea Colorado din Boulder, SUA, în asociere cu colegii lor de la Laboratorul Național de Energie Regenerabilă (NREL) și de la Universitatea din Carolina de Nord Wilmington (UNCW), a dezvoltat o metodă unică neutră din punct de vedere al carbonului, prin care cimentul Portland poate să fie produs din calcar crescut biologic. Acest nou material poate reduce drastic poluarea mediului cauzată de activitățile de construcții de pe tot globul, scrie Interesting Engineering.

Ciment tradițional vs. ciment ecologic din alge

Betonul care este realizat în principal folosind ciment Portland, apă și pietriș este considerat cel mai consumat material de pe glob, alături de apă. Fie că este vorba de America de Nord, Europa sau Asia, activitățile de construcții nu pot fi imaginate fără beton și mai ales fără ciment Portland. „Facem mai mult beton decât orice alt material de pe planetă și asta înseamnă că acesta influențează viața tuturor”, a spus Wil Srubar, cercetător principal și profesor la CU Boulder, subliniind importanța betonului. Cu toate acestea, este regretabil faptul că producția comercială de ciment Portland implică incinerarea unor cantități mari de calcar, ceea ce duce la emisii masive de CO2. Mai mult, calitatea aerului din zona în care se produce cimentul este, de asemenea, puternic compromisă, deoarece arderea calcarului eliberează diverși poluanți și gaze toxice în aer.

Cum a apărut ideea de ciment ecologic 

Ideea aparţine profesorului Wil Srubar care s-a gândit că algele ar putea fi materie primă în construcţii, în timp ce se afla într-o călătorie în Thailanda, în 2017. Profesorul Srubar a observat în timpul călătoriei sale structuri de carbonat de calciu construite în mod natural în jurul recifelor de corali. El știa că calcarul este făcut și din carbonat de calciu. Privind zăcămintele de CaCO3, i-a venit în minte că poate și calcarul poate fi cultivat în mod natural în loc să fie extras din cariere. „Dacă natura poate crește calcar, noi de ce nu putem?”, s-a întrebat el. Când s-a întors în SUA, el și echipa sa de cercetători au decis să cultive microalge numite cocolitofore. Membrii acestei specii de alge sunt capabili să dea naștere calcarului biogenic prin crearea depozitelor de carbonat de calciu în timpul fotosintezei. Cercetătorii au observat că, spre deosebire de calcarul natural, care are nevoie de milioane de ani pentru a se forma sub pământ, versiunea biogenică creată de către cocolitofore ar putea fi produsă în timp real.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel