Oamenii de știință au creat șoareci cu doi tați, după ce au generat ovule din celule masculine.
Oamenii de știință au creat șoareci cu doi părinți biologici prin generarea de ovule din celulele masculine, o descoperire care deschide noi posibilități radicale de reproducere, scrie The Guardian.
Descoperirea savanților ar putea deschide în cele din urmă calea pentru tratamente pentru forme severe de infertilitate, precum și creșterea perspectivei tentante ca și cuplurile de același sex să poată avea un copil biologic împreună în viitor.
"Acesta este primul caz de producere a ovocitelor robuste de mamifere din celule masculine", a spus Katsuhiko Hayashi, care a condus lucrările la Universitatea Kyushu din Japonia și este renumit la nivel internațional ca pionier în domeniul ovulelor și spermei cultivate în laborator.
Hayashi, care a prezentat miercuri această evoluție în cadrul celui de-al treilea summit internațional privind editarea genomului uman, desfășurat la Institutul Francis Crick din Londra, preconizează că va fi posibil din punct de vedere tehnic să se creeze un ovul uman viabil dintr-o celulă de piele masculină în decurs de un deceniu. Alții au sugerat că acest termen este optimist, având în vedere că oamenii de știință nu au reușit încă să creeze ovule umane viabile cultivate în laborator din celule feminine.
Anterior, oamenii de știință au creat șoareci care, din punct de vedere tehnic, au avut doi tați biologici printr-un lanț de etape elaborate, inclusiv inginerie genetică. Cu toate acestea, aceasta este prima dată când au fost cultivate ovule viabile din celule masculine și marchează un progres semnificativ. Echipa lui Hayashi încearcă acum să reproducă această realizare cu celule umane, deși ar exista obstacole semnificative pentru utilizarea în scopuri clinice a ovulelor cultivate în laborator, inclusiv stabilirea siguranței acestora.
"Din punct de vedere tehnologic va fi posibil la oameni chiar și în 10 ani", a spus el, adăugând că personal ar fi în favoarea ca tehnologia să fie utilizată clinic pentru a permite bărbaților să aibă un copil, dacă va fi demonstrată sigură.
"Nu știu dacă vor fi disponibile pentru reproducere. Aceasta nu este o întrebare doar pentru programul științific, ci și pentru societate", a spus el.
Tehnica ar putea fi aplicată și pentru a trata formele severe de infertilitate, inclusiv ]n cazul femeilor cu sindrom Turner, la care lipsește ]n totalitate sau parțial o copie a cromozomului X, iar Hayashi a spus că această aplicație a fost motivația principală a cercetării.
Alții au sugerat că s-ar putea dovedi o provocare ca savanții să reproducă tehnica la celulele umane. Celulele umane necesită perioade mult mai lungi de cultivare pentru a produce un ovul matur, ceea ce poate crește riscul ca celulele să dobândească modificări genetice nedorite.
Profesorul George Daley, decanul Școlii de Medicină Harvard, a descris lucrarea ca fiind "fascinantă", dar a adăugat că alte cercetări au indicat faptul că această creare de gameți crescuți în laborator din celule umane este mai dificilă decât în cazul celulelor de șoarece.
"Încă nu înțelegem suficient de mult din biologia unică a gametogenezei umane pentru a reproduce munca provocatoare a lui Hayashi la șoareci", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News