Oamenii de știință au descoperit cele mai puternice raze cosmice din istorie. Sursa acestora e aproape de Pământ

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Au fost descoperite cele mai puternice raze cosmice din istorie.

Publicitate

O nouă cercetare arată că au fost descoperite cele mai puternice raze cosmice detectate vreodată. Deoarece razele pierd energie pe măsură ce călătoresc prin spațiu, detectarea lor la energii mari înseamnă că probabil provin din surse relativ apropiate de Pământ, scrie Live Science.

Oamenii de știință au detectat cele mai energice raze cosmice din istorie, iar acestea sunt produse de surse misterioase relativ apropiate de Pământ. Razele au fost observate la energii de până la 40 de teraelectronvolți (TeV), sau de 40.000 de ori energia luminii vizibile.

Surprinse de observatorul High Energy Stereoscopic System (HESS) din Namibia, razele pierd energie pe măsură ce călătoresc prin spațiu din cauza interacțiunilor lor cu lumina și câmpurile magnetice. Aceasta înseamnă că pentru ca razele acestea să fie detectate, sursele lor trebuie să fie relativ aproape. Cu toate acestea, ce anume le produce rămâne necunoscut. Cercetătorii și-au publicat concluziile pe 25 noiembrie în revista Physical Review Letters.

„Acesta este un rezultat important, deoarece putem concluziona că aceste raze provin cel mai probabil din foarte puține surse aflate în vecinătatea propriului nostru sistem solar, până la un maxim de câteva mii de ani lumină distanță, o distanță mică în comparație cu dimensiunea galaxiei noastre”, a declarat într-un comunicat, autorul corespondent Kathrin Egberts, fizician la Universitatea Potsdam din Germania.

Ce sunt razele cosmice

Pentru comparație, Calea Lactee are aproximativ 100.000 de ani lumină. Razele cosmice sunt particule de înaltă energie produse de soare; explozii stelare numite supernove; stele neutronice care se rotesc rapid numite pulsari; și alte surse, necunoscute. Când razele intră în atmosfera superioară a Pământului, se sparg în ploaie de particule care sunt detectabile pe suprafața Pământului. Dar reconstruirea razelor care au produs aceste ploaie de particule este o sarcină minuțioasă și incertă.

Pentru a găsi electronii razelor cosmice, cercetătorii au folosit observatorul HESS, o serie de cinci telescoape de 12 metri din muntele Khomas din Namibia. Timp de un deceniu, acestea au monitorizat atmosfera pentru a observa radiația Cherenkov, o lumină albastră slabă generată atunci când particulele se deplasează mai repede decât viteza luminii printr-un mediu optic.

Căutând această strălucire și folosind algoritmi sofisticați pentru a elimina zgomotul, oamenii de știință au creat un spectru de energie pentru razele care lovesc Pământul în detalii fără precedent. Cantitățile acestor raze au scăzut drastic la scări mai mari de energie - ceea ce înseamnă că va fi dificil pentru detectoarele spațiale mai mici să le detecteze. Cu toate acestea, prezența unor particule deosebit de energetice a oferit oamenilor de știință un indiciu clar că cel puțin unele dintre sursele razelor sunt aproape de planeta noastră.

„Fluxurile foarte reduse la energii mari limitează posibilitățile misiunilor spațiale de a concura cu această măsurătoare. Această măsurătoare ar putea rămâne un reper pentru studiile viitoare din domeniu”, a declarat unul dintre autorul cercetării - Mathieu de Naurois, cercetător la Centrul Național Francez de Cercetare Științifică din Paris. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel