Deși pare a fi doar o fantezie, un nou studiu sugerează că într-adevăr există o „a treia stare” în biologia modernă. Cercetarea sugerează posibilitatea redefinirii conceptului de moarte și deschiderea unor frontiere noi în medicina regenerativă.
Potrivit cercetătorilor, această a treia stare este aceea în care celulele unui organism mort continuă să funcționeze după moartea organismului. În mod uimitor, după moartea organismului, celulele sale dobândesc noi capacități pe care nu le aveau în timpul vieții, spun biologii.
Noua cercetare publicată în „Physiology” a fost condusă de profesorii Peter Noble de la Universitatea din Washington, Seattle, și Alex Pozhitkov de la City of Hope National Medical Center, Duarte, California.
„Viața și moartea sunt tradițional văzute ca opuse”, spun ei într-un articol recent pentru „The Conversation”.
„Însă apariția unor noi forme de viață multicelulare din celulele unui organism mort introduce o 'a treia stare' care depășește granițele tradiționale ale vieții și morții. Anumite celule – atunci când sunt furnizate cu nutrienți, oxigen, bioelectricitate sau semnale biochimice – au capacitatea de a se transforma în organisme multicelulare cu noi funcții după moarte.”, au mai spus aceștia.
Echipa a efectuat o revizuire a studiilor recente care au investigat capacitatea remarcabilă a celulelor de a exista în forme noi după moartea unui organism.
În 2021, cercetătorii din SUA au descoperit că celulele epidermice de la broaște moarte au fost capabile să se adapteze într-o eprubetă într-un laborator, reorganizându-se spontan în organisme multicelulare numite „xenoboți”.
Aceste organisme au manifestat comportamente dincolo de rolurile lor biologice originale – folosindu-și cilia – structuri mici asemănătoare cu firele de păr – pentru a se mișca prin mediu.
Alți cercetători au descoperit de asemenea că celulele pulmonare umane pot să se asambleze de sine stătător în organisme multicelulare miniaturale care se pot deplasa – denumite „anthrobots” (antropoboți).
Acești antropoboți nu doar că pot naviga prin mediu, dar pot și să se repare pe ei înșiși și să repare celulele nervoase rănite din apropiere.
Echipa afirmă că acestea sunt exemple de noi funcții ale celulelor care nu există în viață, „arătând schimbări în moduri care nu sunt predefinite”.
Cum funcționează anumite celule în a treia stare după moartea unui organism rămâne neclar, dar o posibilă explicație de tip Frankenstein este un sistem ascuns de „circuite electrice” care reanimează celulele.
Echipa afirmă: „O ipoteză este că pompele și canalele specializate încorporate în membranele externe ale celulelor funcționează ca circuite electrice complexe.”
„Aceste canale și pompe generează semnale electrice care permit celulelor să comunice între ele și să execute funcții specifice, cum ar fi creșterea și mișcarea, modelând structura organismului pe care îl formează.”, au mai spus ei.
Mai mulți factori pot influența dacă celulele au această capacitate, inclusiv condițiile de mediu (cum ar fi temperatura) și sursele de energie (dacă au acces la combustibil și pot metaboliza).
„Activitatea metabolică joacă un rol important în a determina dacă celulele pot continua să supraviețuiească și să funcționeze”, adaugă echipa de cercetare.
Factori precum vârsta, sănătatea, sexul și tipul de specie „modelază peisajul postmortem” – cu alte cuvinte, dacă pot exista în a treia stare.
În cele din urmă, cercetarea sugerează „frontiere neexplorate” care ar putea aduce celulele animale în a treia stare – deși dacă aceasta va semăna vreodată cu ceea ce vedem în filme precum „Re-Animator” rămâne de văzut.
În filmul clasic din anii 1980, un student la medicină descoperă cum să readucă țesutul uman la viață – cu consecințe violente.
„Această cercetare are potențialul de a transforma medicina regenerativă, de a redefini moartea legală și de a oferi perspective asupra limitelor fiziologice ale vieții, paralele cu investigațiile în embriogeneză”, conchid autorii studiului, potrivit Dailymail.co.uk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu