Oamenii de știință au descoperit secretul pentru a trăi până la 100 de ani

Oamenii de știință au descoperit secretul pentru a trăi până la 100 de ani / Foto: Pixabay, de Tri Le
Oamenii de știință au descoperit secretul pentru a trăi până la 100 de ani / Foto: Pixabay, de Tri Le

Este posibil ca oamenii de știință să fi descoperit secretul "imunității" pentru a trăi până la 100 de ani.

Speranța de viață a oamenilor de pe planeta noastră s-a dublat din 1900. Speranța de viață globală a crescut de la 31 de ani în 1900 la 73,2 ani în 2023 și este de așteptat să crească în continuare la 77,1 ani în 2050.

De asemenea, este în creștere și numărul persoanelor care ating vârsta de 100 de ani sau mai mult. Cunoscuți sub numele de centenari, cercetătorii estimează că au existat aproximativ 450.000 de centenari la nivel global în 2015, numărul respectiv urmând să crească la 3,7 milioane în 2050.

Cercetările anterioare de la începutul anilor 2000 au estimat că, la nivel global, numărul persoanelor care trăiesc până la 100 de ani sau mai mult s-ar fi cvintuplu între 2005 și 2030. Un lucru încă necunoscut este ce le permite unor oameni să trăiască până la 100 de ani, în timp ce alții nu ajung până la această vârstă.

Ce au descoperit oamenii de știință

Condus de cercetători de la Centrul Medical Tufts și de la Școala de Medicină a Universității din Boston, un nou studiu ajută să răspundă la această întrebare, descoperind că centenarii posedă o compoziție și o activitate unică a celulelor imunitare, oferindu-le un sistem imunitar mai funcțional care le permite să trăiască mai mult. 

Oamenii de știință cred că aceste descoperiri ar putea fi utilizate pentru a dezvolta terapii sănătoase pentru îmbătrânire. Studiul a fost publicat recent în revista Lancet eBioMedicine.

Ce se întâmplă cu sistemul nostru imunitar pe măsură ce îmbătrânim?


Pe măsură ce îmbătrânim, toate părțile corpului experimentează schimbări, inclusiv sistemul imunitar. Potrivit Dr. Scott Kaiser, medic geriatru și director al Sănătății Cognitive Geriatrice pentru Institutul de Neuroscience Pacific din Santa Monica, California, există două concepte principale când vine vorba de modul în care sistemul imunitar se schimbă pe măsură ce îmbătrânim.

"Unul este imunosenescența și acesta este procesul de disfuncție imună legat de vârstă", a explicat el pentru Medical News Today.

"Așadar, schimbările în compoziția și funcționarea sistemului nostru imunitar în timp pot duce la o funcție imunitară slabă la persoanele în vârstă. Și asta este strâns legat de vulnerabilitatea oamenilor la infecții, boli autoimune și chiar diferite tipuri de cancer", a spus medicul.

"Și apoi există această problemă a inflamației, care este un termen ce a fost folosit pentru a descrie creșterile inflamației legate de vârstă, din cauza nivelurilor ridicate de markeri proinflamatori din sânge și diferite țesuturi din organism. Acesta este un factor de risc puternic pentru tot felul de boli, inclusiv procese neurodegenerative precum boala Alzheimer, de exemplu", a continuat dr. Kaiser.

"Deci, sunt multe de analizat în ceea ce privește funcția imunitară de-a lungul timpului și modul în care sistemul nostru imunitar se schimbă odată cu vârsta, fie ne poate face mai vulnerabili, fie ne poate proteja”, a adăugat el.

Examinarea unei imunități "de elită"


Potrivit dr. Tanya Karagiannis, bioinformatician senior la Centrul pentru Metode Cantitative și Știința Datelor din Institutul de Cercetare Clinică și Studii de Politică în Sănătate de la Centrul Medical Tufts, și autorul principal al acestui studiu, ea și echipa ei au decis să studieze sistemele imunitare ale centenarilor deoarece odată cu înaintarea în vârstă apar modificări ale sistemului nostru imunitar, inclusiv în ceea ce privește funcția și structura celulară, iar aceste modificări pot duce la boli legate de îmbătrânire.

"Mulți centenari se confruntă cu întârzieri în debutul bolilor legate de îmbătrânire și acest lucru sugerează prezența unei imunități de elită care continuă să rămână extrem de funcțională chiar și la bătrânețe extremă", a spus ea pentru Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel