Cercetătorii australieni au descoperit un "obiect bizar" care se roteşte în Calea Lactee

Fotografie creată de Frank Cone, de la Pexels
Fotografie creată de Frank Cone, de la Pexels

Obiectul a fost descoperit de către Tyrone O'Doherty, student cu onoruri la Universitatea Curtin, într-o regiune din vestul Australiei, cunoscută sub numele de Murchison Widefield Array, folosind un telescop şi o nouă tehnică pe care a dezvoltat-o. Acesta a observat că obiectul eliberează o explozie uriaşă de energie radio timp de un minut întreg la fiecare 18 minute, conform BBC.

O'Doherty a făcut parte dintr-o echipă condusă de astrofizicianul Dr. Natasha Hurley-Walker, de la nodul de la Universitatea Curtin al Centrului Internaţional de Cercetare în Radioastronomie (ICRAR).

„Acesta apărea şi dispărea în decurs de câteva ore în timpul observaţiilor noastre", a declarat Dr. Natasha Hurley-Walker într-un comunicat de presă al ICRAR care a documentat descoperirea.

„A fost complet neaşteptat. A fost oarecum înfricoşător pentru un astronom, deoarece nu se cunoaşte nimic pe cer care să facă aşa ceva", a continuat aceasta.

Dr. Gemma Anderson: A fost foarte ciudat


Obiectele care se activează şi se dezactivează în Univers nu sunt ceva nou pentru astronomi, ei le numesc "tranzitorii".


Dar un obiect care s-a aprins timp de un minut întreg a fost "foarte ciudat", a declarat în comunicat Dr. Gemma Anderson, astrofizician la ICRAR-Curtin, citată în comunicat.


ICRAR a adăugat că, după ce a răscolit ani de zile de date, echipa a putut stabili că obiectul se află la aproximativ 4.000 de ani-lumină de Pământ, este incredibil de luminos şi are un câmp magnetic extrem de puternic.


Printre teoriile legate de ceea ce ar putea fi obiectul se numără o stea neutronică sau o pitică albă, un termen folosit pentru rămăşiţele unei stele prăbuşite.


O mare parte din descoperire rămâne un mister


„Mai multe detecţii le vor spune astronomilor dacă acesta a fost un eveniment unic şi rar sau o populaţie nouă şi vastă pe care nu am observat-o până acum", a declarat Dr. Hurley-Walker.

VEZI ȘI: O rachetă SpaceX este pe cale să lovească Luna. Când va avea loc impactul

O rachetă SpaceX se află pe un curs de coliziune cu Luna

Racheta a fost lansată iniţial din Florida, în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare pentru a trimite un satelit meteorologic spaţial într-o călătorie de un milion de kilometri. Însă, după ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale şi a trimis Observatorul climatic din spaţiul cosmic profund al NOAA în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange - o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional de patru ori mai departe decât Luna şi în linie directă cu Soarele - a doua treaptă a rachetei a fost abandonată.

În acest stadiu, racheta se afla la o înălţime suficient de mare și nu mai are suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, "nu are energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună", a explicat meteorologul Eric Berger într-o postare recentă pe Ars Technica.

„Aşa că a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015", a adăugat Berger, citat de BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel