O echipă de cercetători a descoperit primul pește care a trecut „testul oglinzii”, suferând o conștiință de sine asemănătoare cu cea umană.
O echipă de cercetători a descoperit că un mic pește tropical își evaluează propria reflexie într-o oglindă înainte de a ataca un alt pește, sugerând un nivel avansat de conștientizare de sine.
Bluestreak cleaner wrasse, un pește teritorial de dimensiunea unui deget, care trăiește în recifurile de corali, a fost primul pește care a trecut „testul oglinzii”.
Acest test este folosit de oamenii de știință pentru a verifica dacă un animal își recunoaște reflecția ca fiind propriul corp și nu confundă imaginea cu un alt animal.
Un nou studiu a descoperit că acest pește nu doar că își recunoaște propria reflecție, dar o folosește și pentru a-și compara dimensiunea corpului cu cea a unei potențiale amenințări.
„Studiul nostru a confirmat că peștele cleaner este primul animal dovedit a avea conștiință de sine similară cu cea umană", au afirmat cercetătorii în raportul lor.
Primul test a evaluat disponibilitatea peștilor de a ataca. Cercetătorii au arătat unui pește wrasse aflat într-un acvariu o imagine a unui alt wrasse, care era fie cu 10% mai mare, fie mai mic decât peștele real.
Indiferent de dimensiunea peștelui din fotografie, cei adevărați au atacat.
Apoi, cercetătorii au dorit să vadă dacă prezența unei oglinzi ar influența decizia peștelui de a lupta.
Au repetat primul test, dar de această dată au adăugat și o oglindă pentru peștele real.
Acvariul a fost compartimentat astfel încât peștele să nu poată vedea în același timp propria reflecție și fotografia.
De această dată, cercetătorii au observat că peștii vii se uitau la propria reflecție înainte de a decide dacă să atace sau nu, iar acest lucru părea să le influențeze alegerea.
După ce se priveau în oglindă, peștii atacau doar imaginea peștilor mai mici, nu și pe cea a peștilor mai mari.
Acest comportament sugerează că peștii se comparau cu amenințarea, evaluând riscul înainte de a lua o decizie.
"A fost neașteptat, deoarece credeam că acest pește va arăta întotdeauna agresivitate față de rivali, indiferent de mărimea lor," a spus Kobayashi pentru New Scientist.
Este prima oară când un animal demonstrează anumite stări mentale, precum imaginea mentală a corpului, standarde, intenții și scopuri – toate acestea fiind elemente ale "conștientizării private", sau conștientizarea stării interne proprii.
"Descoperirile sugerează că acești pești cleaner wrasse ar putea deține două stări mentale: o imagine mentală a propriului corp și standarde interne pentru a compara dimensiunea corpului," au explicat cercetătorii în raportul lor.
Totuși, nu există oglinzi în ocean, ceea ce ridică o întrebare importantă: cum au evoluat acești pești pentru a dobândi această abilitate unică?
Atât în natură, cât și în laborator, este avantajos pentru pești să își compare dimensiunea cu a unei amenințări înainte de a ataca, a explicat Kobayashi pentru New Scientist. Rezultatele acestui studiu sugerează că peștii sunt suficient de inteligenți pentru a folosi oglinda ca un instrument de luare a deciziilor, a adăugat el.
Aceste descoperiri au implicații importante nu doar pentru înțelegerea conștientizării de sine la alte animale, ci și la oameni.
"Faptul că peștii pot folosi oglinda ca pe un instrument poate ajuta la clarificarea asemănărilor între conștientizarea de sine la oameni și animale și oferă indicii esențiale despre modul în care a evoluat conștientizarea de sine," a afirmat Kobayashi într-un comunicat de presă, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News