O reptilă marină veche de 240 de milioane de ani, cu un gât extraordinar de lung - comparată cu un "dragon chinezesc" - a fost despicată în întregime pentru prima dată.
Fosilele Dinocephalosaurus orientalis au fost descoperite pentru prima dată în provincia Guizhou din sudul Chinei în 2003.
După ce au găsit alte specimene complete, oamenii de știință au reușit acum să arate o reprezentare completă a creaturii.
Dinozaurul, care a trăit în perioada triasică, avea 32 de vertebre separate la nivelul gâtului și membre cu înotătoare.
O echipă de cercetători internaționali a găsit în zona stomacului său pești bine conservați, ceea ce sugerează că era foarte bine adaptat la viața în ocean.
Nick Fraser, de la National Museums Scotland, care a făcut parte din echipa internațională care a studiat fosila, a declarat: "Această descoperire ne permite să vedem pentru prima dată acest remarcabil animal cu gât lung în întregime. Este încă un exemplu al lumii ciudate și minunate a Triasicului, care continuă să deruteze paleontologii.
"Suntem siguri că va capta imaginația în întreaga lume datorită aspectului său izbitor, care amintește de dragonul mitic chinezesc, lung și asemănător cu un șarpe", a mai afirmat Fraser.
Gâtul lung al Dinocephalosaurus orientalis a fost comparat cu gâtul lui Tanystropheus hydroides, o altă reptilă marină din Triasicul mijlociu, atât din Europa, cât și din China.
Ambele reptile erau de dimensiuni similare și au în comun mai multe trăsături ale craniului, însă Dinocephalosaurus are mult mai multe vertebre atât la nivelul gâtului, cât și al trunchiului, ceea ce îl face să semene mult mai mult cu un șarpe.
Cercetători din Scoția, Germania, America și China au participat la un studiu de 10 ani asupra Dinocephalosaurus orientalis la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor și Paleoantropologie din Beijing, care face parte din Academia Chineză de Științe.
În ciuda unor asemănări superficiale, Dinocephalosaurus nu era strâns legat de faimoșii plesiozauri cu gât lung care au evoluat aproximativ 40 de milioane de ani mai târziu și despre care se crede că ar fi fost sursa de inspirație pentru monstrul din Loch Ness.
Profesorul Li Chun, de la institut, a declarat că echipa internațională "a folosit specimene nou descoperite, adăpostite la Academia Chineză de Științe, pentru a consolida cunoștințele noastre existente despre acest animal".
"Dintre toate descoperirile extraordinare pe care le-am făcut în Triasicul din provincia Guizhou, Dinocephalosaurus se evidențiază probabil ca fiind cel mai remarcabil", a spus profesorul Li Chun.
Lucrarea care descrie animalul apare în Earth And Environmental Science: Transactions Of The Royal Society Of Edinburgh, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News