Un mit despre postul intermitent a fost demontat. Beneficiile nu vin din intervalul de timp aflat în post.
Postul a devenit o "tendință dietetică" susținută de multe vedete de la Hollywood, sportivi, influneceri și chiar oameni politici Rishi Sunak. Totuși, postul intermitent nu funcționează pentru toată lumea.
Acum, oamenii de știință afirmă că au găsit o modalitate de a-i spori efectele — concentrându-se pe ce anume mănânci, mai degrabă decât pe când mănânci.
Mai exact, un grup de cercetători din SUA a descoperit că dieta este eficientă doar pentru pierderea în greutate și stabilizarea nivelului de zahăr din sânge atunci când persoanele care o urmează consumă mai puține calorii decât au nevoie.
Cu alte cuvinte, cantitatea de calorii pe care o consumi contează mai mult decât momentul în care mănânci.
Persoanele obeze care au respectat un interval de 10 ore pentru a mânca, între 8 dimineața și 6 seara, consumând majoritatea caloriilor dimineața, au pierdut în medie 2,3 kg în 12 săptămâni.
Pentru comparație, voluntarii care au mâncat între 8 dimineața și miezul nopții, consumând majoritatea caloriilor seara, au pierdut 2,6 kg.
Ambele grupuri de voluntari au urmat o dietă recomandată de experți, care includea un echilibru de fructe și legume, cereale integrale și fără alimente nesănătoase, cu un conținut scăzut de grăsimi saturate.
Nisa Maruthur, coautoare a studiului și profesoară de medicină la Universitatea Johns Hopkins, a declarat: „Ne face să credem că persoanele care beneficiază de alimentația restricționată în timp — adică pierd în greutate — probabil o fac pentru că mănâncă mai puține calorii, nu că stau mai mult timp nemâncați și apoi revin la obiceiurile lor alimentare".
Jennifer Aniston, Chris Pratt și Kourtney Kardashian se numără printre vedetele de la Hollywood care au adoptat tendința postului intermitent, de când a devenit proeminentă la începutul anilor 2010.
Dar, în ciuda numeroaselor studii care sugerează că funcționează, experții rămân divizați în privința eficacității acestei metode și a potențialelor efecte asupra sănătății pe termen lung.
Unii experți susțin că persoanele care țin post intermitent ajung să consume o cantitate relativ mare de alimente într-o singură masă, ceea ce înseamnă că nu își reduc caloriile — o metodă cunoscută pentru a combate excesul de greutate.
Aceștia chiar avertizează că ar putea crește riscul de accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord sau moarte prematură.
Cercetătorii au analizat datele a 41 de participanți, cu o vârstă medie de 59 de ani și un IMC mediu de 36.
La începutul studiului, cercetătorii au evaluat istoricul și nivelul de activitate al participanților pentru a estima necesarul caloric de bază.
Participanții au primit mese pregătite cu compoziții identice de macronutrienți și micronutrienți.
Pe parcursul studiului, participanții au consumat zilnic același număr de calorii.
În timpul ferestrelor de alimentație, studiul nu a impus restricții asupra băuturilor, cu condiția ca acestea să fie fără calorii și fără cofeină.
Fiecare participant a avut voie să consume o ceașcă de cafea, o băutură carbogazoasă dietetică și o băutură alcoolică pe zi. În afara perioadelor desemnate de consum, singura băutură permisă a fost apa.
După 12 săptămâni, oamenii de știință au descoperit că nu existau diferențe semnificative în ceea ce privește glucoza din sânge pe nemâncate, circumferința taliei, tensiunea arterială sau nivelurile de lipide.
Scriind în jurnalul *Annals of Internal Medicine*, cercetătorii au afirmat: „Alimentația limitată în timp nu a redus greutatea și nici nu a îmbunătățit homeostazia glucozei în comparație cu un tipar alimentar obișnuit. Aceasta sugerează că orice efecte ale alimentației limitate în timp asupra greutății observate în studiile anterioare pot fi datorate reducerilor în aportul caloric", conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu