Oamenii de știință au inventat „lăcustele lui Schrödinger”, insectele care adulmecă boala

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Nu doar câinii pot detecta cancerul ci, mai nou, şi... lăcustele.

La începutul pandemiei, oamenii de știință au încercat să dreseze câini pentru a detecta infecțiile cu COVID-19 la oameni. Rezultatele erau previzibile. Cel mai bun prieten al omului s-a dovedit priceput la adulmecarea bolii. Totuși, ideea de a folosi animale pentru a depista oamenii bolnavi este una bună, iar acest lucru a fost înțeles și de o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Michigan, care a abordat metoda într-un fel aparte.

Screening pe bază de lăcuste

Într-un studiu recent, publicat în revista bioRXiv, s-a detaliat un sistem de screening al cancerului bazat pe lăcuste. Potrivit MIT Technology Review, tehnologia implică lăcuste modificate chirurgical cu electrozi implantați în creier. Acești electrozi au scopul de a capta semnalele de la antenele fiecărei insecte, pe care le folosesc pentru a simți mirosurile. Lăcustele nu sunt nici vii, dar nici moarte. Cu toate astea, ele ar putea depista cancerul, insistă oamenii de știință. Echipa a crescut trei tipuri diferite de celule canceroase, pe lângă un set separat de celule sănătoase, construind mai apoi un dispozitiv pentru captarea gazelor emise de acele țesuturi. Oamenii de știință au folosit acel dispozitiv pentru a le da insectelor simțul olfactiv necesar, descoperind că lăcustele răspund diferit la fiecare tip de țesut, astfel ar putea identifica corect celulele bolnave doar prin inhalarea gazelor.

Totuși, până când acest studiu se va transforma în practică medicală uzuală, mai avem de așteptat. Cercetările nu au fost încă revizuite de către altcineva, așadar devine dificil de știut dacă autoritățile de reglementare, precum Food and Drug Administration, ar aproba vreodată o astfel de procedură. „Insecta este moartă, din punct de vedere fizic”, au declarat oamenii de știință, pentru MIT Technology Review. „Îi menținem doar creierul în viață”, au adăugat aceștia. Acestea fiind spuse, se prea poate ca populația să nu reacționeze pozitiv față de noua lor descoperire. Cercetătorii plănuiesc să-și continue, totuși, studiile. Fără dar și poate, există posibilitatea ca, pe viitor, cercătările să preia numele de „Lăcustele lui Schrödinger”, în limbajul popular.

Şi furnicile pot "simţi" cancerul

Recent s-a stabilit că nu numai prietenii noștri patrupezi şi lăcustele pot detecta cancerul de sâni şi de plămâni ci și furnicile brune de pădure (Formica fusca). În câteva minute de antrenament, folosind un sistem de recompensă. aceste insecte harnice au fost capabile să deosebească celulele umane sănătoase de cele canceroase într-o cutie Petri. Oamenii de știință consideră că celulele sănătoase și canceroase secretă diferiți compuși pe care furnicile le pot mirosi. Cercetătorii consideră că unele furnici necesită doar câteva sesiuni de antrenament pentru a învăța, a memora și a detecta cu încredere mirosul celulelor canceroase umane. Autorii studiului vor continua să exploreze modalități de a detecta rapid și eficient cancerul în stadiu incipient, fără a recurge la metode costisitoare sau invazive. „Rezultatele noastre indică asupra faptului că folosirea furnicilor ca instrumente vii pentru detectarea biomarkerilor de cancer uman este posibilă, rapidă și necesită mai puțină muncă decât utilizarea altor animale”, scriu oamenii de știință. Cercetătorii analizează potențialul furnicilor de a depista și alte substanțe, cum ar fi drogurile, explozivii sau alte boli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel