Oamenii de știință au reușit să inverseze îmbătrânirea la șoareci. Scopul este de a ”reseta” vârsta și la oameni

Fotografie de la Anastasia Shuraeva: Pexels
Fotografie de la Anastasia Shuraeva: Pexels

Folosind proteine ​​care pot transforma o celulă adultă într-o celulă stem, Sinclair și echipa sa au resetat celulele îmbătrânite la șoareci la versiuni anterioare ale lor.

În prima descoperire a echipei sale, publicată la sfârșitul anului 2020, șoarecii bătrâni cu vedere slabă și retinele afectate au putut să vadă brusc din nou, cu o viziune care uneori rivaliza cu a urmașilor lor.

„Este o resetare permanentă, din câte ne putem da seama și credem că poate fi un proces universal care ar putea fi aplicat pe tot corpul pentru a ne reseta vârsta”, a spus Sinclair, care a petrecut ultimii 20 de ani studiind modalități de a inversa ravagiile timpului.

„Dacă inversăm îmbătrânirea, aceste boli nu ar trebui să se întâmple. Avem astăzi tehnologia pentru a putea ajunge să nu ne mai facem griji că la 7o de ani de vom îmbolnăvi de cancer, la 80 de ani de boli de inimă în 80 de ani și Alzheimer  la 90 de ani”, a spus Sinclair la Life Itself, un eveniment de sănătate și bunăstare prezentat în parteneriat cu CNN.

"Aceasta este viitorul. Este literalmente o întrebare de când se va întâmpla acest lucru în viața noastră", a spus Sinclair audienței.

Vârstă biologică „do-it-yourself”

”Cercetarea lui arată că poți schimba îmbătrânirea în tinerețe. Acum el vrea să schimbe lumea și să transforme îmbătrânirea într-o boală”, a spus Whitney Casey, un investitor care colaborează cu Sinclair pentru a crea o vârstă biologică „do-it-yourself”.

În timp ce medicina modernă se adresează bolilor, nu abordează cauza de bază, ”care, pentru majoritatea bolilor, este îmbătrânirea în sine”, a spus Sinclair.

Amânarea îmbătrânirii cea mai bună metodă de a trata bolile

”Știm că atunci când inversăm vârsta unui organ precum creierul unui șoarece, bolile îmbătrânirii dispar. Memoria revine; nu mai există demență. Cred că în viitor, amânarea și inversarea îmbătrânirii va fi cea mai bună modalitate de a trata bolile care ne afectează pe majoritatea dintre noi”.

Un buton de resetare

În laboratorul lui Sinclair, doi șoareci stau unul lângă altul. Una este imaginea tinereții, cealaltă imaginea bătrâneții, gri și slabă. Cu toate acestea, ei sunt frați născuți din aceeași mamă, doar că unul a fost modificat genetic pentru a îmbătrâni mai repede.

Dacă s-a putut realiza îmbătrânirea accelerată, Sinclair a întrebat echipa sa dacă s-ar putea realiza și inversul, adică reîntinerirea? Cercetătorul biomedical japonez dr. Shinya Yamanaka a reprogramat deja celulele pielii umane adulte pentru a se comporta ca celule stem embrionare sau pluripotente, capabile să se dezvolte în orice celulă din organism.

Descoperirea din 2007 ia adus omului de știință un premiu Nobel, iar ”celulele stem pluripotente induse” au devenit în curând cunoscute sub numele de ”factori Yamanaka”.

Cu toate acestea, celulele adulte transformate înapoi la celule stem prin intermediul factorilor Yamanaka își pierd identitatea. Practic, celulele transformate uită că sunt celule de sânge, inimă și piele, făcându-le perfecte pentru renaștere.

Laboratoarele din întreaga lume intervenit asupra problemei

Un studiu publicat în 2016 de cercetătorii de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din La Jolla, California, a arătat că semnele de îmbătrânire ar putea fi eliminate la șoarecii îmbătrâniți genetic, expuși pentru o perioadă scurtă de timp la patru factori principali Yamanaka, fără a șterge identitatea celulelor.

Dar a existat un dezavantaj în toate aceste cercetări: în anumite situații, șoarecii modificați au dezvoltat tumori canceroase.

În căutarea unei alternative mai sigure, geneticianul de laborator Sinclair Yuancheng Lu a ales trei dintre cei patru factori și i-a adăugat genetic la un virus inofensiv.

Virusul a fost conceput pentru a furniza factorii Yamanaka de întinerire celulelor ganglionare retiniene deteriorate din partea din spate a ochiului unui șoarece îmbătrânit.

În corp există o copie de rezervă a informațiilor despre tinerețe

După injectarea virusului în ochi, genele pluripotente au fost apoi ”activate” prin hrănirea șoarecelui cu antibiotic.

„Antibioticul este doar un instrument. Ar putea fi orice substanță chimică într-adevăr, doar o modalitate de a fi sigur că cele trei gene sunt pornite”, a spus Sinclair. „În mod normal, acestea sunt activate doar la embrionii foarte tineri în curs de dezvoltare și apoi se opresc pe măsură ce îmbătrânim”.

În mod uimitor, neuronii deteriorați din ochii șoarecilor cărora li s-a injectat cele trei celule s-au întinerit. De la acel studiu original, Sinclair a spus că laboratorul său a inversat îmbătrânirea în mușchii și creierul șoarecilor și acum lucrează la întinerirea întregului corp al șoarecilor.

„Într-un fel, celulele știu că organismul se poate reseta singur”, a spus Sinclair. „Credem că folosim un sistem de regenerare străvechi pe care îl folosesc unele animale. De exemplu când tăiați membrul unei salamandre, acesta îi crește din nou. Coada unui pește va crește înapoi, un deget de șoarece va crește înapoi", a mai adăugat acesta.

Acea descoperire indică faptul că există o „copie de rezervă” a informațiilor despre tinerețe stocate în corp, a adăugat el.

„Credem că am găsit întrerupătorul principal de control, o modalitate de a derula ceasul înapoi”, a adăugat el. „Atunci, corpul se va trezi, se va aminti cum să se comporte, se va aminti cum să se regenereze și va fi din nou tânăr, chiar dacă ești deja bătrân și ai o boală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel