Oamenii de știință au vindecat 14 oameni orbi. Corneea transplantată a fost prelevată din pielea de porc

Sursă foto: Pexels (Subin)
Sursă foto: Pexels (Subin)

Oamenii de știință au descoperit un tratament care a avut ca rezultat vindecarea a 14 persoane nevăzătoare. 

Publicitate

Mai multe persoane nevăzătoare și-au recuperat vederea după ce au participat în cadrul unui tratament inovativ. Oamenii de știință au folosit pielea de porc pentru a crea o cornee, stratul exterior transparent din partea din față a ochiului. Implantul a fost administrat la 20 de persoane care aveau corneea afectată, dintre care 14 erau complet orbi.

Cercetătorii de la Universitatea Linköping (LiU), Suedia, au spus că vederea participanților la experiment a fost restaurată și că trei chiar au avut „viziune perfectă”. Participanții și-au revenit rapid după operație și nu au experimentat complicații pe parcursul a doi ani de consultații. Corneea este esențială pentru vedere, deoarece este primul punct de intrare pentru lumină, scrie The Sun.

Majoritatea donatorilor nu doresc să ofere corneea

Când devine bolnavă sau rănită, conreea face cicatrici, ceea ce provoacă pierderea vederii și sensibilitatea la lumină. Leziunile corneene sunt cauza principală a orbirii la nivel mondial, afectând aproximativ 12,7 milioane de oameni. Dacă tratamentele nu funcționează, medicii pot îndepărta partea deteriorată a corneei și o pot înlocui cu țesut corneean sănătos de la un donator. Peste 40.000 de transplanturi de cornee sunt efectuate în fiecare an în SUA și 3.800 în Anglia.

Cu toate acestea, există o lipsă de cornee de la donatorii decedați. Corneele sunt parte a corpului pe care majoritatea oamenilor spun că nu vor să o doneze. Una din 10 persoane din Registrul donatorilor de organe NHS spune că nu dorește să-și doneze corneea. Situația este mai gravă pentru cei care trăiesc în țări sărace, cele mai afectate de leziuni corneene, ceea ce înseamnă că doar aproximativ unul din 70 de pacienți din întreaga lume primește o cornee nouă.

Cei care o fac ar putea fi în continuare nesatisfăcuți dacă corneea donatorului este respinsă de sistemul imunitar al organismului.

Transplantul corneei de porc reprezintă o nouă speranță

Dar noul transplant de porc oferă speranță pentru milioane de oameni cu probleme de vedere.

Prof. Neil Lagali, Departamentul de Științe Biomedicale și Clinice de la LiU, a spus: ”Rezultatele arată că este posibil să se dezvolte un biomaterial care să îndeplinească toate criteriile pentru a fi utilizat ca implant uman, care poate fi produs în masă și stocat până la doi ani și astfel ajunge la și mai multe persoane cu probleme de vedere.”

Alternativă ieftină la operații

Pielea porcului conține colagen - același material din care este făcută corneea umană. Colagenul a fost extras și turnat într-o peliculă robustă care a reprezentat o cornee. Scopul principal al studiului a fost de a investiga dacă implantul era sigur de utilizat. Cu toate acestea, cercetătorii au fost surprinși de ceea ce s-a întâmplat cu implantul, vederea participanților îmbunătățindu-se la fel de mult ca după un transplant de cornee cu țesut uman donat.

Înainte ca tratamentul să poată fi utilizat la scară largă, ar fi necesar un studiu mai amplu, cu toate acestea, având în vedere că pielea de porc este un produs secundar ușor accesibil al industriei agricole, are potențialul de a fi o alternativă ieftină și ușoară la ceea ce se oferă în prezent.

Creatorul Mehrdad Rafat, profesor asociat (conferențiar superior) la Departamentul de Inginerie Biomedicală al LiU, a declarat: ”Am depus eforturi semnificative pentru a ne asigura că invenția noastră va fi disponibilă pe scară largă și va fi accesibilă tuturor și nu doar celor bogați. De aceea această tehnologie poate fi folosită în toate părțile lumii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel