Cercetătorii spun că presupusa variantă mutantă Deltacron este rezultatul unei contaminări de laborator.
Experții au spus că o presupusă mutație hibridă a coronavirusului numită „Deltacron” (citește mai mult AICI), descoperită într-un laborator din Cipru, este cel mai probabil rezultatul unei contaminări în laborator și nu o nouă variantă îngrijorătoare.
Presa cipriotă a raportat descoperirea sâmbătă, descriind-o ca având „fondul genetic al variantei Delta împreună cu unele dintre mutațiile variantei Omicron”.
Deși este posibil ca aceste coronavirusuri să se combine genetic, cazurile sunt rare, iar oamenii de știință care analizează descoperirea așa-numitului „Deltacron” spun că este puțin probabilă.
„Secvențele cipriote „Deltacron” raportate de mai multe instituții de presă mari par a fi destul de clar contaminate”, a scris pe Twitter Tom Peacock, virolog la departamentul de boli infecțioase de la Imperial College London, în weekend.
Jeffrey Barrett, șeful Inițiativei pentru studii genomice COVID-19 de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie, a declarat că presupusele mutații sunt localizate pe o parte a genomului care este vulnerabilă la erori în anumite proceduri de secvențiere.
„Este aproape sigur că nu este o mutație biologică din Delta și Omicron”, a spus acesta.
Săptămâna trecută, au apărut rapoarte neverificate despre circulația unui virus „flurona” sau „flurone”, o combinație a gripei și a coronavirusului (citește AICI), pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a respins-o luni.
"Să nu folosim cuvinte precum Deltacron, flurona sau fluronă. Vă rog", a scris pe Twitter Maria van Kerkhove, epidemiolog în boli infecțioase la OMS.
„Aceste cuvinte implică o combinație de viruși/variante și acest lucru nu se întâmplă”, a spus ea.
În timp ce oamenii pot suferi de gripă și coronavirus în același timp, cei doi viruși nu se pot combina.
Spre deosebire de noile variante de COVID-19, cum ar fi Omicron, care au un impact semnificativ asupra cursului pandemiei, cazurile de infecție simultană cu gripă și coronavirus nu sunt un lucru nou. De la începutul pandemiei, coronavirusul a dat naștere la zeci de variante, dintre care patru au fost desemnate „de îngrijorare” de către OMS: Alpha, Beta, Delta și Omicron, scrie ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News