Mai multe minute de mers pe jos pot pregăti creierul să asimileze și să rețină informații noi, arată noile cercetări.
Se pare că fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, adoră să organizeze întâlniri online de afaceri în timp ce merge, la fel ca și fondatorul Apple, Steve Jobs - iar oamenii de știință au demonstrat că aceștia au nimerit la fix.
Doar 20 de minute de mers pe jos pot pregăti creierul să asimileze și să rețină informații noi, au arătat cercetările din domeniul neuroștiințelor.
Aceste efecte pozitive pot fi observate în zone ale creierului implicate în luarea deciziilor, gestionarea stresului și planificarea comportamentului nostru.
Imagini cu ceea ce se întâmplă cu creierul în timp ce stai liniștit timp de 20 de minute în comparație cu mersul pe jos timp de 20 de minute au reapărut pe internet.
Utilizatorul X Tim Carden a postat săptămâna aceasta despre avantajele mersului pe jos, menționând că Aristotel, Virginia Woolf și Nikola Tesla au fost, de asemenea, adepți ai acestui exercițiu.
"De-a lungul istoriei, cei mai mari gânditori au fost pasionați de plimbări", a împărtășit Carden, care este cofondator al Thoughtleadr.
"Antreprenorii din domeniul tehnologiei, inclusiv Steve Jobs și Mark Zuckerberg, țin cont de această practică chiar și atunci când au întâlniri online. Mersul pe jos dizolvă blocajele mentale, stimulează gândirea divergentă și conectează ideile", spune Carden.
El a remarcat că Hipocrate, părintele medicinei moderne, ar fi susținut conform mai multor izvoare istorice că "mersul pe jos este cel mai bun medicament al omului".
Mișcarea stimulează sănătatea creierului, întărește inima, plămânii și oasele și ajută digestia și glicemia.
Carden a împărtășit scanări ale creierului realizate în timpul unui studiu din 2009, care a fost efectuat de cercetători de la Universitatea din Illinois.
Participanții care au mers 20 de minute pe o bandă de alergare înainte de a face un test de citire au avut rezultate semnificativ mai bune decât persoanele care au stat în liniște timp de 20 de minute.
Măsurarea activității cerebrale cu ajutorul electroencefalogramei (EEG) a oferit câteva indicii despre ceea ce se întâmpla.
Aceste măsurători EEG au arătat că activitatea cerebrală a participanților a fost semnificativ ridicată după un pic de mers pe jos, iar unele dintre cele mai mari efecte de stimulare a creierului au durat aproape 30 de minute după ce au terminat de făcut exerciții.
Oamenii de știință au văzut și ei efectele concrete și pozitive ale acestei stimulări cerebrale.
Într-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Stanford, voluntarii au obținut rezultate mai bune la un test de gândire creativă atunci când au făcut acest test în timp ce mergeau pe jos, mai degrabă decât stând jos.
Subiecții au avut la dispoziție patru minute pentru a găsi trei utilizări alternative pentru un cuvânt.
Fiecare persoană a încercat în timp ce stătea jos și în timp ce mergea pe o bandă de alergare.
Peste 80 la sută dintre participanți au dat dovadă de mai multă creativitate în răspunsurile lor atunci când mergeau, comparativ cu momentul când stăteau jos.
Mersul pe jos poate avea beneficii și pentru modul în care ne înțelegem cu alte persoane.
Carden a continuat pe X explicând de ce crede că mersul pe jos este superior altor exerciții, menționând că este mai ușor pentru articulații, nu necesită echipament de gimnastică și poate fi făcut oricând și oriunde.
O cercetare publicată în 2023 a constatat că o plimbare rapidă de doar 11 minute pe zi poate reduce cu aproape un sfert șansele de a muri prematur.
Analiza datelor care au implicat peste 30 de milioane de persoane a constatat că 75 de minute pe săptămână de activitate de intensitate moderată - cum ar fi mersul pe bicicletă, drumețiile sau dansul - a redus riscul de deces prematur cu 23 la sută.
Mai exact, a redus cu 17% șansele de a dezvolta boli cardiovasculare - care pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale - și cu 7% cele de a dezvolta cancer.
Carden a mai spus că "mersul pe jos după ce mănânci este un câștig dublu", ceea ce se încadrează în concluziile unui studiu din 2022 realizat de cercetătorii de la Universitatea Limerick din Irlanda
Mergând la o scurtă plimbare după masă poate reduce glicemia și scade riscul de diabet de tip 2, a sugerat echipa.
Plecarea la 60 până la 90 de minute după ce ați mâncat este optimă, deoarece acesta este momentul în care nivelul de zahăr din sânge atinge de obicei un vârf și permite mușchilor să absoarbă combustibilul din alimente.
Oamenii ar trebui să vizeze o plimbare de 15 minute, dar chiar și "mini-plimbările" de două până la cinci minute oferă unele beneficii, adaugă cercetătorii, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News