Oamenii de știință emit un avertisment cu privire la folosirea telefonului în pat

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Cercetătorii avertizează că folosirea telefonului în pat ar putea face mai mult rău decât să schimbe programul de somn.

Scrolling-ul pe rețelele sociale înainte de culcare este un obicei prost pe care mulți dintre noi l-am dobândit.

Însă oamenii de știință avertizează acum că folosirea telefonului în pat ar putea face mai mult rău decât să îți afecteze doar programul de somn.

Conform unui studiu sponsorizat de MattressNextDay, telefonul tău ar putea găzdui bacterii dăunătoare, care se găsesc de obicei în excrementele de gândaci.

Contactul cu acești germeni pot duce la erupții cutanate, pneumonie și chiar sepsis la persoanele vulnerabile

Aceasta nu este doar o problemă legată de igienă, dar și de sănătate, deoarece bacteriile pot cauza infecții și alte probleme, subliniind necesitatea curățării regulate a dispozitivelor electronice și a limitării utilizării lor în locuri precum patul.

Contactul cu acești germeni pot duce la erupții cutanate, pneumonie și chiar sepsis la persoanele vulnerabile.

Și mai grav, oamenii de știință avertizează că mediul cald și umed din patul tău este „incubatorul perfect” pentru ca acești agenți patogeni să se dezvolte și să se răspândească.

Având în vedere că o persoană obișnuită își atinge telefonul de aproximativ 2.617 ori pe zi, nu e de mirare că dispozitivele noastre pot deveni rapid extrem de neigienice.

Studiile anterioare au descoperit că butoanele de pe smartphone-ul tău pot adăposti de până la 10 ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă.

Pentru a afla exact ce fel de bacterii ascund dispozitivele noastre, cercetătorii au prelevat probe de la zece smartphone-uri și zece ceasuri inteligente.

Bacteriile din probe au fost apoi lăsate să se dezvolte în laborator, astfel încât cercetătorii să poată vedea ce tipuri de microbi erau prezente.

Rezultatele au arătat că smartphone-ul este cel mai murdar dispozitiv tehnologic, având chiar mai multe bacterii decât locuri cunoscute pentru contaminare, cum ar fi telecomanda TV.

Un sondaj realizat pe 575 de adulți  a descoperit că 74% dintre respondenți dorm cu telefoanele lângă cap sau sub pernă

Cea mai frecventă bacterie găsită pe telefoane, ceasuri și brățări inteligente (Fitbits) a fost Pseudomonas aeruginosa, o bacterie întâlnită în mod obișnuit în excrementele de gândaci.

Studiile anterioare au arătat că unul din opt gândaci capturați în spitale poartă această bacterie potențial periculoasă.

Aceasta este o îngrijorare serioasă pentru milioanele de oameni care își aduc telefoanele în pat cu ei.

Un sondaj realizat pe 575 de adulți de către MattressNextDay a descoperit că 74% dintre respondenți dorm cu telefoanele lângă cap sau sub pernă.

Oamenii de știință avertizează că acest obicei te poate expune la bacteriile dăunătoare care trăiesc pe telefonul tău.

Mai mult decât atât, Pseudomonas aeruginosa prosperă în mediile calde și umede, cum este cel din patul tău.

Cercetările au arătat că o persoană obișnuită transpiră până la 700 ml pe noapte, iar patul atinge în mod obișnuit temperaturi de 20°C. Acest lucru creează mediul ideal pentru ca bacteriile să se dezvolte și să te infecteze. 

Martin Seeley, expert în somn și CEO al MattressNextDay, spune: „Amintește-ți, patul tău ar trebui să fie un sanctuar pentru odihnă, nu un incubator pentru bacterii potențial dăunătoare.”

Deși *Pseudomonas aeruginosa* este inofensivă în cele mai multe cazuri, expunerea la această bacterie poate duce la complicații grave de sănătate. Aceasta poate provoca infecții oculare, erupții cutanate, coșuri cu puroi, diaree, dureri de cap și alte afecțiuni.

Pentru cei cu sistemul imunitar slăbit, consecințele pot fi chiar mai grave.

Pseudomonas aeruginosa poate provoca o gamă largă de infecții la persoanele vulnerabile, inclusiv pneumonie, infecții ale tractului urinar și chiar sepsis.

În mediile spitalicești, această bacterie transmisă de gândaci este cunoscută ca fiind una dintre principalele cauze ale infecțiilor la pacienții cu sănătate precară.

Și mai îngrijorător, această bacterie este renumită pentru rezistența sa la antibiotice, ceea ce face ca infecțiile să fie și mai greu de tratat.

Din fericire, experții spun că există câteva măsuri simple pe care le poți lua pentru a reduce riscul de infecție

Din fericire, experții spun că există câteva măsuri simple pe care le poți lua pentru a reduce riscul de infecție.

Curățarea regulată a telefonului cu șervețele cu alcool sau un dezinfectant cu UV va elimina orice bacterie care ar putea trăi pe dispozitivele tale electronice. 

Acordă o atenție specială zonelor care intră în contact cu fața ta, cum ar fi ecranul telefonului sau cureaua ceasului inteligent.

Simpla curățare a telefonului este atât de eficientă în reducerea infecțiilor, încât Aeroportul Internațional Narita din Japonia a experimentat introducerea de „hârtie igienică pentru smartphone-uri”.

Aceste role de șervețele sanitare au fost plasate lângă hârtia igienică obișnuită și puteau fi folosite pentru a șterge bacteriile pe care telefonul tău le-ar fi putut prelua din baie.

Cu toate că este atât de ușor să îți dezinfectezi dispozitivele, sondajul a constatat că 51% dintre oameni nu și-au curățat niciodată smartphone-urile.

De asemenea, o altă metodă simplă de a reduce expunerea la bacteriile dăunătoare este să limitezi contactul telefonului cu fața ta.

Acest lucru poate include evitarea utilizării telefonului în pat sau luarea unor pauze regulate de la tehnologie înainte de culcare.

Seeley adaugă: „Prin aplicarea acestor practici simple de igienă, cu toții putem dormi puțin mai liniștiți știind că nu împărțim patul cu bacterii legate de gândaci”, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel