Oamenii de știință propun încălzirea planetei Marte folosind particule de „sclipici” capabile să rețină căldura

foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Ideea de a transforma Marte într-o lume mai ospitalieră pentru specia umană este o temă des întâlnită în science fiction, dar acest lucru ar putea să devină realitate.

Oamenii de știință propun acum o nouă abordare pentru a încălzi vecinul planetar al Pământului, prin pomparea de particule fabricate special - similare ca mărime cu sclipiciul comercial și realizate din fier sau aluminiu - în atmosferă, sub formă de aerosoli, pentru a reține căldura și a reflecta lumina solară către suprafața marțiană.

Ideea este de a amplifica efectul de seră natural de pe Marte pentru a crește temperatura de la suprafață cu aproximativ 28 de grade Celsius pe parcursul unui deceniu. Acest lucru nu ar face Marte locuibilă pentru noi, dar oamenii de știință care au dezvoltat această propunere o văd ca pe un prim pas realizabil.

„Terraformarea se referă la modificarea mediului unei planete pentru a-l face mai asemănător cu cel al Pământului. Pentru Marte, încălzirea planetei este un prim pas necesar, dar insuficient. Conceptele anterioare s-au concentrat pe eliberarea gazelor cu efect de seră, dar acestea necesită cantități mari de resurse care sunt rare pe Marte”, a declarat Edwin Kite, om de știință planetar la Universitatea din Chicago, care a contribuit la conducerea studiului publicat săptămâna aceasta în revista Science Advances.

„Elementele cheie ale studiului nostru sunt o propunere inovatoare de utilizare a nanoparticulelor fabricate pentru a încălzi atmosfera marțiană și modelarea climatică ce sugerează că această abordare ar putea fi mult mai eficientă decât conceptele anterioare. Acest lucru este important deoarece prezintă o metodă potențial mai fezabilă pentru modificarea climatului marțian, ceea ce ar putea informa strategiile viitoare de explorare a planetei Marte”, a adăugat Kite.

NASA a trimis rovere robotizate pentru a explora suprafața marțiană și modulul InSight pentru a studia interiorul planetei. Programul Artemis al agenției spațiale americane își propune să aducă astronauți pe suprafața lunară în următorii ani, pentru prima dată din 1972, în pregătirea unor potențiale misiuni umane pe Marte.

Există numeroase provocări pentru a stabili așezări umane pe Marte: lipsa oxigenului respirabil, radiațiile ultraviolete dăunătoare din cauza atmosferei subțiri, solul sărat, inospitalier pentru cultivarea plantelor, furtunile de praf care acoperă uneori mare parte din planetă și multe altele. Dar temperaturile sale extrem de scăzute sunt un impediment serios.

„Propunem să arătăm că ideea de a încălzi Marte nu este imposibilă. Sperăm că descoperirea noastră va încuraja comunitatea științifică mai largă și publicul să exploreze această idee intrigantă”, a declarat autorul principal al studiului, Samaneh Ansari, doctorand în departamentul de inginerie electrică și calculatoare la Universitatea Northwestern din Illinois.

Temperatura mediană la suprafața marțiană este de aproximativ minus 65 de grade Celsius. Cu atmosfera sa rarefiată, căldura solară de pe suprafața marțiană scapă ușor în spațiu. Propunerea ar avea ca scop permiterea existenței apei lichide la suprafața planetei Marte, care are apă sub formă de gheață la regiunile sale polare și în subteran.

Oamenii de știință propun eliberarea continuă a unor particule minuscule în formă de tijă - nanoroduri - în atmosferă, la o rată de aproximativ 30 de litri (opt galoane) pe secundă, timp de mai mulți ani.

„Ideea este fie să transportăm materialul, fie și mai bine, să transportăm unelte de fabricație și să producem nanorodurile pe planetă, deoarece fierul și aluminiul sunt abundente pe suprafața lui Marte”, a spus Ansari.

Cercetătorii sunt conștienți de posibilitatea apariției unor consecințe neintenționate în terraformarea unei alte lumi în beneficiul omenirii. Oamenii de știință, de exemplu, sunt nerăbdători să afle dacă Marte a găzduit viață în trecut - sau poate chiar în prezent, sub formă de microbi subterani.

„Deși nanoparticulele ar putea încălzi Marte, atât beneficiile, cât și costurile potențiale ale acestei acțiuni sunt în prezent nesigure. De exemplu, în cazul puțin probabil în care solul de pe Marte conține compuși toxici iremediabili pentru toată viața derivată de pe Pământ, atunci beneficiul încălzirii lui Marte ar fi nul”, a spus Kite.

„Pe de altă parte, dacă pe suprafața lui Marte poate fi stabilit un biosistem fotosintetic, aceasta ar putea crește capacitatea sistemului solar pentru înflorirea umană”, a adăugat Kite. „Pe partea de costuri, dacă Marte găzduiește viață existentă, atunci studiul acelei vieți ar putea avea mari beneficii care justifică protecții solide pentru habitatul său.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel