Oamenii de știință au descoperit de ce oamenii au nevoie de un nas lung.
Un grup internațional de oameni de știință a stabilit că corpul uman consumă mult mai puțină apă decât corpul maimuțelor mari, cam jumătate din cantitate, iar un nas lung îi ajută pe oameni în acest sens, relatează publicația Filialei Siberiene a Academiei Ruse de Științe, scrie Interfax.
Savanții susțin că se observă că mecanismele biologice corespunzătoare s-au dezvoltat după migrarea într-o zonă mai caldă și mai uscată și apariția adaptării sub formă de transpirație intensă. În același timp, odată cu schimbarea dietei și apariția tratamentului termic al alimentelor, conținutul de apă din alimentele în sine a scăzut.
Oamenii de știință au măsurat și au comparat ratele schimbului de apă în corpul oamenilor și al maimuțelor mari. Experimentul a implicat 309 de persoane cu stiluri de viață diferite (de la lucrători de biro până la vânători) și 72 de animale - cimpanzei, bonobo, gorile și orangutani din grădini zoologice și rezervații. Pentru fiecare individ, s-a măsurat fluidul consumat și excretat, iar în calcule s-au făcut corecții pentru activitatea fizică, consumul de energie, temperatura și umiditatea mediului. Cercetătorii au observat că anumite adaptări care au apărut de-a lungul timpului, au făcut ca organismul uman să consume mai puțină apă.
Una dintre aceste adaptări este o schimbare a formei nasului de la unul plat, ca la gorile și cimpanzei, la unul mai alungit, care a avut loc acum aproximativ 1,6 milioane de ani. "În pasajele nazale lungi ale unei persoane moderne, vaporii de apă din aerul expirat au timp să se răcească și să se condenseze, transformându-se înapoi în lichid. Astfel, nasul ajută la reținerea umidității în timpul respirației", notează studiul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu