Oamenii de ştiinţă suedezi propun utilizarea inteligenţei artificiale pentru a diagnostica cancerul de sân

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

 Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Lund, din Suedia, au propus utilizarea inteligenţei artificiale (AI) pentru a diagnostica cancerul de sân la femei.

Conform studiului lor, publicat în "The Lancet Oncology", inteligenţa artificială este cu 20% mai bună la diagnosticarea unei boli periculoase decât omul. Peste 80.000 de femei au participat la experimentul oamenilor de ştiinţă suedezi.

Jumătate dintre acestea au efectuat un test de screening cu ajutorul AI, iar rezultatele celeilalte jumătăţi au fost analizate de medici. Inteligenţa artificială nu numai că a arătat o acurateţe mai mare a diagnosticului, dar a detectat şi cancerul mai rar acolo unde nu exista. Potrivit specialiştilor, introducerea tehnologiei AI va ajuta la reducerea semnificativă a sarcinii radiologilor, ale căror erori sunt adesea cauzate de volumul mare de muncă. Acum, echipa de cercetare se pregăteşte să studieze modul în care AI va recunoaşte diferite tipuri de cancer.

Peste 100.000 de femei vor lua parte la viitorul experiment. Potrivit OMS, în 2020, cancerul de sân a fost diagnosticat la 2,3 milioane de femei din lume şi au fost înregistrate 685.000 de decese din cauza acestei boli. Cel mai adesea, cancerul de sân apare ca un nodul nedureros la sân. Experţii OMS recomandă apelarea la ajutor în cel mult 1-2 luni de la descoperirea unui astfel de nodul, conform Euro Pulse, citat de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel