Locuitorii unei regiuni din Etiopia spun că sunt la limita foametei.
Conform BBC, localnicii regiunii Tigray din Etiopia, zonă cuprinsă de război, sunt pe marginea prăpastiei când vine vorba de mâncare. „Nu mai avem ce să mâncăm”, a transmis un bărbat din comitatul Kafta Humera, adăugând că terenurile agricole și animalele domestice au fost devastate de cele șapte luni de război.
Acesta a adăugat că oamenii nu au posibilitatea să ceară ajutor extern din cauza forțelor armate improvizate care se luptă cu forțele guvernamentale. Declarațiile localnicilor din zonă vin odată ce șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat că mai multe părți ale Tigray sunt la limita foametei.
În noiembrie 2020, a izbucnit un conflict între guvernul etiopian și rebelii din Tigray, mutând din casele lor aproape două milioane de persoane, ținând cont că zona oricum stătea rău când vine vorba de securitatea alimentară. Autoritățile centrale insistă că ordinea este restaurată în întreaga regiune și că accesul umanitar a fost extins, însă ONU a avertizat săptămâna trecută că foametea devastatoare din 1984 din Etiopia s-ar putea repeta, cerând imediat încetarea agresiunilor dintre rebeli și guvern.
Oamenii din Kafta Humera spun că condițiile sunt groaznice și înfricoșătoare. În ultimele șapte luni, zona de Vest a Tigray a fost ocupată de forțele de ordine ale guvernului, dar și de luptătorii din regiunea Amhara. „Suntem civili, iar terenurile și animalele noastre au fost luate de oameni înarmați”, a spus un fermier de 60 de ani. „Mie mi-au luat 30 de vaci și boi – alții au pierdut 100-200 de capete de bovine”.
Un alt fermier, puțin mai tânăr, la 40 de ani, a spus: „Mâncam până acum ce a mai rămas din recoltele terenurilor noastre, din ce am reușit să ascundem, dar acum nu mai avem absolut nimic. Nimeni nu ne-a oferit vreun pic de ajutor. Aproape toată lumea este la limita morții – ochii noștri ne sunt afectați de foame, situația este dezastruoasă”.
„Moartea ne bate la ușă. Pe fața tuturor poți citi foame”, a mai spus el. Rezidenții au spus că au văzut mașini care cărau ajutoare și care tranzitau zona, dar nimeni nu i-a întrebat măcar de sănătate. De ce nu pleacă ei din zona lovită de conflict? Pentru că sunt blocați de războiul care a erupt în noiembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News