Ursul de peșteră sau de cavernă este una dintre cele mai studiate specii de animale dispărute. Oamenii de știință susțin faptul că apariția oamenilor în Europa, acum 40.000 de ani, a contribuit la extincția totală a acestora, potrivit BBC.
Specia a fost răspândită în Europa în timpul Pleistocenului ajungând la extincţie la sfârşitul ultimei ere glaciare, acum aproximativ 20.000 de ani. Urşii din Epoca de Gheaţă au dispărut de pe Terra când oamenii au început să îi vâneze și să le fure peşterile, mai arată oamenii de ştiinţă.
"Vedem această scădere dramatică a populației ursului de peșteră începând cu 40.000 de ani în urmă, care coincide cu sosirea oamenilor în Europa", a spus prof. Verena Schuenemann de la Universitatea din Zurich, care a condus studiul. „Este cea mai clară dovadă pe care am avut-o până acum, încât oamenii ar fi putut juca un rol important în extincția ursului de peșteră.” a mai adăugat aceasta. Ursul de peșteră sau de cavernă trăia în Asia și Europa și împărtășesc un strămoș comun cu ursul brun modern. Ursul de peșteră se hrănea în mare parte cu vegetație în loc de carne. Fosilele speciilor se găsesc de obicei în peșteri, ceea ce sugerează că animalele au petrecut mult timp acolo, în loc să le folosească ca pe un loc pentru hibernare.
Cercetătorii au analizat ADN-ul mitocondrial extras din oasele ursului de peșteră colectate din Elveția, Polonia, Franța, Spania, Germania, Italia și Serbia. Aceștia au trasat o hartă unde trăiau și diversitatea lor într-un moment în care multe mamifere mari cutreierau Pământul. Se pare că populațiile erau mai diverse decât se credeau anterior și au rămas relativ stabile până în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, supraviețuind două ere glaciare. Rezultatele studiului susțin ideea că influențele umane au jucat un rol major în dispariția ursului de cavernă, care este o problemă intensă de dezbatere în rândul oamenilor de știință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci