Variantele mutante ale coronavirusului ar putea reinfecta oamenii la fiecare doi până la patru ani, a avertizat un om de știință de top.
Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia, a declarat că este normal să apară viitoare tulpini și că acestea nu vor provoca neapărat boli grave. Dar omul de știință a avertizat că „este foarte dificil de prezis”, deoarece "nu știi niciodată cu adevărat ce va face fiecare nouă variantă".
Consilierii guvernamentali constată deja că vaccinurile sunt mai puțin eficiente în cazul variantelor existente, inclusiv cu până la 30% mai puțin eficiente în cazul celei din Africa de Sud.
Mutațiile extrem de transmisibile detectate pentru prima dată în Kent și Brazilia sunt desemnate "variante îngrijorătoare" și conduc, de asemenea, cel de-al treilea val de pandemie în întreaga Europă.
Profesorul Hunter a subliniat că multe variante noi nu sunt motive de îngrijorare, dar ar trebui monitorizate.
În această dimineață (n.r. - sâmbătă, 27 martie), Paul Hunter a declarat pentru programul Today al BBC Radio 4: "Știm că se dezvoltă noi variante, este foarte evident, iar unele variante noi se răspândesc și devin dominante. Multe variante noi se sting. Acest lucru este de așteptat, știm din alte coronavirusuri umane care au fost alături de noi de zeci de ani, dacă nu chiar de secole, că acești viruși derivă treptat. În cele din urmă, împreună cu celelalte coronavirusuri umane, ne așteptăm să ne reinfectăm în medie aproximativ la fiecare doi până la patru ani cu același virus. Dar asta nu înseamnă ne vom îndrepta către o mulțime de boli foarte severe".
Se crede că versiunea sud-africană este cu cel puțin 60% mai infecțioasă decât versiunea originală a Covid-19, dar nu pare să aibă o „margine evolutivă” asupra tulpinii Kent, motiv pentru care experții consideră că nu a existat un focar în Marea Britanie, scrie Dailymail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News