Anul 2025 va fi ca-n anii de după comunism, anticipează economistul Adrian Negrescu.
”2025 se anunță a fi anul covrigului. La cum arată 2025 din punct de vedere financiar, pentru mulți dintre români va fi anul în care vor mânca mai mulți covrigi că niciodată.
Înghețarea salariilor și a pensiilor, a alocațiilor pentru copii și a celorlalte forme de susținere pentru cei vulnerabili - măsuri specifice unei țări din lumea a treia, nicidecum unei economii europene - vor face ca puterea de cumpărare a oamenilor să continue să scadă pe fondul inflației care se va menține, în acest an, peste 5%.
În 2025, vom continua să fim campioni europeni la inflație. Lună de lună, pas cu pas, oamenii vor simți cum banii nu le mai ajung și cum viața lor devine mai scumpă. Și vor ajunge la covrigi, ca în anii ’90.
Deja pentru mulți dintre români, alimentația rațională de pe vremea lui Ceaușescu a devenit realitate. Relevant este, de exemplu, că la finele anului trecut, printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult s-a aflat margarina, revenită din nou în topul vânzărilor, alături de parizer și cartofi, ca în anii de după revoluție.
Nu mă aștept ca statul să facă ceva pozitiv pentru a susține puterea de cumpărare. Probabil va continua plafonările aberante la energie, gaze și alimentele de bază, măsuri care și-au dovedit ineficiența.
Aceste măsuri denotă lipsa de viziune a autorităților, de know-how economic. În plus, vor continua să crească taxele. La asta s-au dovedit cei mai inventivi. După reintroducerea taxei pe stâlp, o aberație economică demnă de o țară bananieră, vor urma taxe mai mari pe muncă și pe consum.
La cum arată situația bugetară, în lunile următoare vor veni cu creșterea TVA (de la 19 la 21%) și cu schimbarea modului în care se impozitează salariile (impozitul va fi aplicat la brut, nu la suma rămasă după scăderea contribuțiilor). De ce vor face asta? Pentru că măsurile decise prin Ordonanța sărăciei/trenuleț nu vor fi de ajuns pentru a echilibra bugetul. De exemplu, de la IT-iști statul va aduna, lunar, un plus de 30 de milioane de euro, adică cam 300 de milioane pe an. Suma e infimă raportată la dimensiunea deficitului bugetar record, de peste 30 de miliarde de euro. Probabil și IT-iștii, în ritmul asta, vor ajunge la covrigi. Într-o economie sufocată de taxe, de impozite, de lipsa de predictibilitate fiscală, de scăderea consumului, a investițiilor și de blocajul financiar, un singur sector va dudui, probabil, în 2025. Cel al producției de covrigi” consideră economistul Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci