Oana Florea, parlamentar PSD, a dezvăluit, pentru DCNews, negocierile din spatele ușilor închise în urma reuniunii Grupului mixt de control parlamentar specializat al Europol, care a avut loc zilele acestea la Bucureşti, în contextul dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.
La reuniunea coprezidată de Oana Florea, şeful delegaţiei române la JPSG Europol, şi de Claude Moraes, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE), au participat delegaţii parlamentare din toate statele membre UE şi din PE.
„România a câștigat o bătălie frumoasă. A fost greu, dar a meritat. A fost un succes al delegației noastre", a spus Oana Florea pentru DCNews. „Comisia aceasta este nouă și regulamentul de procedură a fost adoptat acum un an, pe timpul președinției bulgare. Neavând reguli clare de desemnare a unei persoane ca fiind reprezentant la Management Board Europol, s-a mers pe un consens, mai exact: reprezentanul acestei comisii la ședințele Management Board Europol să fie șeful delegației bulgare. Conform regulamentului, pe lângă cei doi șefi ai Comisiei, respectiv țara care deține președinția rotativă a UE, și șeful delegației din PE, mai este un reprezentant al acestei Comisii la ședințele de conducere ale Europol. Acesta nu are drept de vot, este doar observator și raportează ceea ce se întâmplă acolo. Urma să decidem cum procedăm în continuare. A fost interesant că s-a încercat o prelungire a mandatului șefului delegației bulgare, deși președinția bulgară trecuse. M-a impresionat că multe țări au susținut principiul președinției rotative, respectiv Germania, Franța, Suedia, Cehia, Finlanda, Austria. Pe de altă parte, au fost voci importante din unele delegații care au avut opinii contrare, precum și unii membri din PE. Co-președintele de ședință din partea PE a încercat să amâne discuția, dorindu-se să aibă loc în toamnă la Bruxelles. Ar fi fost o situație complicată, deoarece membrii erau deja pregătiți și nerăbdători să-și susțină punctele de vedere. Acela a fost momentul în care am intervenit", a explicat Oana Florea pentru DCNews.
„Le-am spus că ne aflăm în cea mai importantă și cea mai democratică instituție din lume, Parlamentul, și este bine ca delegații să-și spună părerea. Erau deja înscriși să ia cuvântul. În cele din urmă, discuția a avut loc. Au fost păreri și pro și contra. Lucrurile au fost tranșate, în sensul în care să meargă cei doi președinți legitimi ai Comisiei ca reprezentanți la Management Board Europol, adică țara care are președinția în exercițiu, alături de Parlamentul European, urmând să mai negociem politic la Bruxelles în septembrie", a completat Oana Florea.
Totodată, a declarat că a fost interesant din punct de vedere politic. „Am simțit curentul PPE, precum și curentul socialist. Mi s-a părut interesant că delegația Poloniei a fost scindată. Franța a susținut același lucru ca noi. Până la urmă, s-a respectat transparența decizională. Pentru mine, era foarte important acest lucru", a spus Oana Florea, care a apreciat în mod deosebit poziția Mariei Grapini, „care, deși reprezenta delegația PE, s-a poziționat ferm de partea noastră".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News