Luni, 20 aprilie, este Ziua Internațională a Presei Libere. Aceasta este marcată începând din anul 1991, la iniţiativa organizaţiei "Reporteri fără frontiere".
În acest context, Oana Stănciulescu, jurnalista care a debutat în presă în 1990 la cotidianul Dreptatea, a acordat un interviu pentru DC News.
În timp ce presa scrisă din România trece printr-o perioadă dificilă, iar oamenii politici nu se înghesuie să caute o soluţie pentru a o ajuta fiscal, statul francez se gândea la ce s-ar putea întâmpla dacă publicul ar citi mai puţine ziare. Şi ajută presa scrisă cu milioane de euro drept ajutoare, pentru a-i face pe oameni să citească. Despre toate aceste lucruri și despre viitorul presei în România ne-a vorbit Oana Stănciulescu.
DC News: Cum era presa în 1990 când ați debutat la ziarul "Dreptatea" față de presa actuală?
Oana Stănciulescu: În primul rând, în 1990 era presă. Erau mai multe ziare și mai puține televiziuni. Chiar dacă era început de democrație, lucrurile erau mai simple și mai corecte decât acum. Publicitatea era transparență și pe față. Existau fonduri pentru presă. Toată lumea știa de unde sponsorizată presa. În prezent... este o mare problemă legată de finanțarea presei. Presa a fost instituția cea mai atacată pentru că era mult prea puternică în 1990. La acea vreme, ziarele erau foarte puternice. Se vindeau sute de mii de exemplare. Cred că nici politicienilor și nici patronilor nu le-a plăcut acest lucru așa încât presa a fost îngrozitor de încercată și atacată încercându-se șubrezirea sa.
DC News: Când s-a produs această șubrezire?
Oana Stănciulescu: S-a întâmplat în timp; nu de pe o zi pe alta. S-a întâmplat din cauză că ziarele nu mai au fonduri, publicitatea este din ce în ce mai puțină și nu a existat o preocupare pentru presă. Mulți politicieni au fost deranjați de presă. În România nu există cultul presei libere așa cum există în țările cu democrație consolidată. În țara noastră, atunci când un politician este criticat de presă... el crede că îi este dușman. În Marea Britanie, presa este ajutată de către putere. Nu se concepe ca presa sau opoziția să nu fie puternice în țările cu democrație consolidată. Noi nu am învățat că drumul spre democrație trece prin presă și cu ajutorul presei. Nu există democrație adevărată fără presă puternică și liberă. Aici avem o problemă. Suntem la început... au trecut abia 25 de ani. Ca atare, oamenii au încercat să subordoneze presa prin diverse mijloace în loc să întărească presa cum s-a întâmplat acum câțiva ani în Franța. Când presa a avut problemele financiare, guvernul a dat ajutoare de la stat. Într-o democrație nu se concepe să nu existe presă sau să existe presă slăbită. Pe când în România... se cam dorește acest lucru.
DC News: Credeți că presa se va desființa sau se va reseta?
Oana Stănciulescu: Doamne ferește, nu vorbim de presă desființată! Mereu a existat, chiar dacă uneori e manipulată. Nu concepem așa ceva pentru că nu am mai trăi într-o democrație. Presa ar trebui ajutată și susținută și ar trebui să existe o dezbatere reală în societate cu privire la acest lucru. Așadar: presa nu se va desființa și sperăm să fie întărită în următorii ani. Și în alte țări presa este încercată... s-au redus salariile și au apărut alte probleme, dar funcționează foarte bine.
DC News: Au fost momente când ați zis: gata cu presa. Renunț?
Oana Stănciulescu: Nu pentru că, într-un fel, presa este viața mea. Atâta timp cât va exista o presă liberă și puternică în România... va fi democrație. Când nu va mai exista, atunci putem să ne luăm bilet doar dus oriunde în lume și să plecăm pentru că nu mai este loc de stat aici. Presa și societatea civilă ar trebui să fie extrem de puternice în România. Cele mai importante instituții în România sunt: presa, societatea civilă și Parlamentul. Sunt un fan înfocat al acestor instituții și știu că trebuie să fie libere și puternice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu