Lucian Isar a spus că BNR ar fi acceptat un împrumut de patru ori mai mare de la FMI decât estimase chiar BNR că avem nevoie, la începutul lui 2009.
Oana Zamfir l-a întrebat pe ministrul Teodorovici cum comentează acest lucru: "Lucian Isar a făcut o acuzație foarte gravă. Spune că BNR a participat la criză ca să se îmbogățească Mugur Isărescu împovorându-i pe români. Cum vedeți această situație?"
"Trebuie tăiată influența BNR față de Ministerul de Finanțe. Asta înseamnă mult. Mie mi s-a spus că am fost cel mai independent ministru de Finanțe față de BNR. Asta spune multe", a declarat ministrul Eugen Teodorovici la Antena 3 în emisiunea realizată de Oana Zamfir și Adrian Ursu.
Întrebat dacă deciziile de politică financiară ale guvernelor au fost luate de Banca Națională, ministrul a zis: "Au fost momente când poate BNR a ajutat, din motive nu neapărat pro-guvernare, ci pentru situația BNR".
[citeste si]
Lucian Isar a explicat, la un moment dat, povestea cu România care a luat un împrumut mult prea mare de la FMI.
"Fara prea multe cunostinte economice, oricine poate intelege ca a fost acceptat un imprumut prea mare lecturand urmatoarele considerente:
– la momentul estimarii dimensiunii imprumutului, FMI si BNR considerau ca in 2009, cresterea economica va fi de 3% ( faimosii 5% in urmatorii 10 ani ruminati de Guvernatorul Isarescu);
– In 2009 economia Romaniei a "crescut" (datorita franarii excesive a economiei reale prin parghia monetara si de credit) cu minus 7,1%
– Diferenta de prognoza de 10,1% din PIB doar pentru un singur an, adica aproximativ de 15 miliarde de euro se regaseste in rateul de estimare, in folosul bonusului BNR
– Romania nu a considerat necesar sa foloseasca aproape 8 miliarde ceea ce reprezinta o alta dovada a supradimensionarii creditului cerut si aflat la dispozitia BNR.
Ca si trivia in aceeasi perioada in care BNR accepta cu bratele deschise creditul supradimensionat, Cehia a protestat public pentru eroarea de estimare si incercarea de supradimensionare a imprumutului sugerat in cazul lor iar Turcia a tras de timp un an, pana era evident ca nu mai este nevoie de imprumut.
Motivele pentru supradimensionarea creditului ies la iveala pe masura ce se schimba decidentii implicati.
Unul dintre acestea este de legat de posibilitatea folosirii fondurilor de la FMI de catre BNR, regasit in profitul raportat in acei ani si in bonusuri", a explicat economisul pe LucianIsar.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News