Șoarecii pot avea regrete din cauza unei alegeri neinspirate, capacitate care se credea până în prezent că ar fi doar a oamenilor, este concluzia unui studiu realizat de Departamentul de Neuroștiință de la Universitatea din Minnesota (SUA), publicat în revista Nature Neuroscience, informează ziarul spaniol ABC.
Pentru a stabili dacă micile animale au regrete, echipa de cercetători a pornit de la definiția formulată de psihologi și economiști. 'Regretul constă în a recunoaște că ai comis o greșeală și că ar fi fost mult mai bine dacă ai fi procedat altfel', a explicat A. David Redish, profesor de neuroștiință, informează Agerpres.
Experții au imaginat o metodă prin care au testat cât timp erau dispuși șoarecii să aștepte pentru a primi anumite alimente. 'Este ca și cum ai aștepta la coadă la restaurant. Dacă ți se pare prea mare coada, renunți și te duci la un alt restaurant', a detaliat cercetătorul.
Testele au arătat că șoarecii erau atrași de unele mirosuri și așteptau mai mult pentru anumite feluri de alimente. Prin urmare, autorii studiului au identificat ce preferințe aveau șoarecii și astfel și-au putut da seama când făceau aceștia o alegere bună sau rea.
'La oameni, o parte a creierului, numită scoarța orbitofrontală, se activează când apare un regret. S-a identificat și la șoareci o activare a cortexului orbitofrontal atunci când animalul a sesizat că a făcut o alegere greșită. În mod curios, pe scoarță apărea reprezentarea a ceea ce ar fi trebuit să facă, nu a recompensei pierdute', a declarat Redish.
În opinia sa, concluziile experimentului vot permite oamenilor de știință să-și pună noi întrebări pentru a înțelege mai bine motivele care stau la baza acțiunilor oamenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu