Oasele oracol chinezeşti, incluse în Registrul UNESCO

unesco
unesco

Inscripţiile de pe oasele oracol chinezeşti au fost incluse în Registrul Memoriei Mondiale al UNESCO, au anunţat autorităţile chineze marţi.

Oasele oracol sunt fragmente de scapulă de bivol sau plastron de broască ţestoasă, care erau folosite pentru preziceri la sfârşitul dinastiei Shang (1600-1046 B.C.). Ele reprezintă cele mai vechi exemple de scriere antică chineză şi conţin informaţii istorice importante despre dinastia Shang, relatează Xinhua.

"Caracterele chinezeşti au avut un impact amplu asupra lumii, în special pentru ţările învecinate, şi au contribuit foarte mult la civilizaţia mondială", a declarat ministrul adjunct al învăţământului din China Du Zhanyuan, care este şi şef al Comitetului lingvistic naţional.

Oasele oracol din China antică, hieroglifele din Egiptul antic, cuneiformele din vechiul Babilon şi glifele mayaşe din Mesoamerica sunt printre cele mai cunoscute sisteme antice de scriere din lume, dar oasele oracol sunt singurele care încă mai supravieţuiesc, deoarece ele au evoluat de-a lungul timpului în actualele caractere chinezeşti.

Aproximativ 160.000 de fragmente de oase oracol au fost găsite până acum, dar din cele 4.300 de caractere înscrise pe ele, doar 1.600 au fost decodate, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel