Află ce declarații a făcut fostul președinte Barack Obama.
Fostul președinte Barack Obama a avertizat împotriva ignorării complexităților războiului dintre Israel și Hamas, avertizând că "toți suntem complici".
"Dacă vrei să rezolvi problema, atunci trebuie să iei în considerare adevărul integral. Și apoi trebuie să recunoști că nimeni nu este curat, că toți suntem într-o anumită măsură complici", a spus el într-un interviu extras cu Pod Save America, lansat sâmbătă.
Reflectând asupra președinției sale, Obama a pus întrebarea: "Ei bine, ar mai fi fost ceva ce aș fi putut face?".
Fostul președinte a susținut că este important să recunoaștem mai multe adevăruri aparent contradictorii: Acțiunile Hamas au fost "îngrozitoare", dar "ocupația și ceea ce li se întâmplă palestinienilor" au fost, de asemenea, "insuportabile".
Obama s-a pronunțat anterior asupra conflictului, afirmând într-o declarație că orice acțiune a Israelului care ignoră costul uman al războiului împotriva Hamas "s-ar putea întoarce împotriva sa în cele din urmă".
Într-un discurs ținut vineri la Democracy Forum din Chicago, cel de-al 44-lea președinte a declarat că "este imposibil să fii lipsit de pasiune în fața acestui carnagiu. Este greu să te simți plin de speranță. Imaginile cu familiile în doliu, cu trupurile scoase din dărâmături, ne obligă pe toți să facem o socoteală morală".
"Toate acestea au loc pe fundalul deceniilor de eșecuri în obținerea unei păci durabile atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, o pace care să se bazeze pe o securitate reală pentru Israel, pe recunoașterea dreptului său la existență și o pace care să se bazeze pe sfârșitul ocupației și pe crearea unui stat viabil și pe autodeterminarea poporului palestinian", a adăugat el.
În calitate de președinte, Obama a avut o relație faimoasă și înghețată cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, inclusiv în ceea ce privește natura unei soluții cu două state la conflictul israeliano-palestinian.
Președintele Joe Biden a sprijinit puternic Israelul în războiul său împotriva Hamas, oferind asistență militară semnificativă. Cu toate acestea, administrația a făcut recent apel la pauze umanitare și a avertizat împotriva provocării unor daune exagerate civililor palestinieni.
Fostul Președinte Donald Trump, al cărui mandat s-a aliniat strâns cu Israel, l-a criticat inițial pe Netanyahu în urma atacului din 7 octombrie al Hamas, spunând că acesta "nu era pregătit" și lăudând Hezbollah, un grup militant regional, ca fiind "foarte inteligent". Trump și-a retras ulterior comentariile.
Fostul Președinte George W. Bush s-a descris într-un videoclip recent drept un "dur" și a afirmat: "Punctul meu de vedere este: o parte este vinovată. Și nu este Israelul." Bush a avertizat că lupta va fi "urâtă", dar a apărat dreptul Israelului de a riposta împotriva Hamas.
Fostul Președinte Bill Clinton a postat pe rețelele sociale după atacul inițial al Hamas și a condamnat grupul militant palestinian, dar nu a mai spus mare lucru de atunci. În postarea sa, Clinton a scris că "Acum este momentul ca lumea să se mobilizeze împotriva terorismului și să susțină democrația israeliană. Sunt alături de guvernul Israelului și toți israelienii și îi îndemn să stea împreună."
Senatorul din Carolina de Sud și candidatul prezidențial republican, Tim Scott, a reacționat la comentariile lui Obama printr-o declarație către POLITICO sâmbătă.
"De la Obama la Biden, democrații au o problemă: sprijinirea Israelului are întotdeauna un asterisc", a spus Scott.
"Obama greșește complet și are o moștenire de ajutorare a celor care susțin terorismul. Adevărul este simplu: Hamas este malefic", a continuat el.
Interviul complet cu Obama va fi lansat săptămâna viitoare, conform Crooked Media, o companie fondată și administrată de foști membri ai administrației Obama.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu