Obama, intervenția mult-așteptată: declarație a liderului SUA cu implicații profunde

Considerat un punct de răscruce pentru echilibrul european și global, referendumul pentru independență al Scoției și-a atras contestatarul a cărui voce are cea mai mare greutate: președintele SUA, Barack Obama.

Liderul SUA a intervenit în dezbaterea privind independența Scoției, spunând că Washingtonul are interesul ca Marea Britanie să rămână "puternică, robustă și unită.

Obama a făcut aceste declarații, joi, la Bruxelles, într-o conferință comună de presă cu premierul britanic David Cameron.

Șef NATO: Independența Scoției înseamnă cataclism

"Marea Britanie a fost un partener extraordinar pentru noi. Din exterior, cel puțin, pare că lucrurile au mers destul de bine. Evident că este interesul nostru profund în a ne asigura că unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri rămâne un partener puternic, robust, unit și eficient. Dar, în definitiv, aceste decizii vor fi luate de oamenii de acolo", a spus Obama, citat de presa britanică.

Administrația Obama a avut grijă, până la acest moment, să-și păstreze neutralitatea în problema referendumului scoțian.

În ultimele zile, înalți oficiali danezi și suedezi s-au pronunțat ferm împotriva referendumului de independență. Carl Bildt, șeful diplomației suedeze, a declarat că secesiunea Scoției ar conduce la "Balcanizarea" Marii Britanii.

Referendumul pentru independență al Scoției, programat pentru data de 18 septembrie 2014, este considerat unul dintre evenimentele cu cel mai mare impact geopolitic și politic la nivel global din ultimii ani. Un vot "pentru" spargerea Marii Britanii ar deschide o cutie a Pandorei în întreaga Europă, cred analiștii, pentru că ar fi un precedent periculos pentru țările cu aspirații secesioniste.

Afacerea "Independența": cât valorează referendumul de secesiune. Taxa care duce la explozia unui imperiu

Totodată, așa cum fostul șef al NATO, Lordul George Robertson, avertiza în luna aprilie, independența Scoției va submina puterea Marii Britanii la nivel mondial, într-un moment delicat pentru balanța globală. Independența Scoției va declanșa o avalanșă de mișcări separatiste, va destabiliza Irlanda de Nord și va da un imbold dictatorilor să facă ”anexări”, spunea Robertson, care descria un vot "pentru" drept un cataclism.

Guvernul Scoției a respins atunci comentariile lui Robertson, deoarece, fiind făcute la o conferință în SUA, au rolul de a-l forța pe Barack Obama să se pronunțe pe subiectul independenței, argumenta Executivul scoțian. 

Dacă independența va reuși, Marea Britanie va rămâne fără submarinele cu rachete nucleare Trident, care se află într-o bază din Scoția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel