Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, medic Specialist Nefrologie, Asistent Universitar, Doctor în Științe Medicale, cu atestat în Ultrasonografie Generală, a vorbit despre importanța tratamentului obezității, menționând medicamentele disponibile în țara noastră, cum ar fi liraglutid.
Asist. univ. dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu a explicat că, deși indicele de masă corporală este un indicator important, este esențial să se țină cont și de circumferința abdominală, mai ales în cazurile în care aceasta este crescută. Potrivit acesteia, obezitatea poate fi tratată cu medicamente, mai ales în absența contraindicațiilor.
„Dacă e o boală, știința vine și oferă tratamente. Cine s-ar încadra? De la ce volum în sus te adresezi medicului pentru terapie farmacologică?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Raportându-ne la ideea de obezitate, obezitatea se pune în momentul în care un pacient depășește un indice de masă corporală peste 30 kg/m². Sigur, acest indice de masă corporală are unele dezavantaje și mă refer aici la pacienții care au o masă musculară mai mare, nu putem să folosim strict indicele de masă corporală și e nevoie să ne ajutăm de circumferința abdominală și în momentul în care aceasta e crescută trebuie să intervenim. Avem un indice peste 30, punem diagnosticul de obezitate.
Obezitatea este o condiție la care, dacă nu avem posibile contraindicații, putem să venim și cu medicație.
De asemenea, și la un pacient cu suprapondere, cu un indice de masă corporală peste 28, dar care asociază alți factori de risc, și mă refer aici la dislipidemie, creșterea nivelului seric al colesterolului, hipertensiune, dacă nu optimizăm procentul de scădere ponderală doar prin stil de viață, putem să ne gândim să ajustăm terapia propusă prin introducerea medicamentelor noi.”, a spus asist. univ. dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu.
Asist. univ. dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu a vorbit despre medicamentul destinat obezității. Potrivit medicului, în România, există în prezent liraglutid ca tratament pentru obezitate, iar un nou compus care blochează hormonii GIP și GLP-1 va fi disponibil în curând. Medicamentele din această clasă au un mecanism de acțiune similar, care reduce senzația de foame și încetinește golirea stomacului, ceea ce ajută la controlul aportului caloric și la prevenirea creșterilor glicemice.
„S-a încercat cu un medicament care blochează absorbția grăsimilor și se presupunea că alimentele trec, se mai reduc caloriile și nu se face placă de aterom, nu intră colesterolul rău în circulație. Nu a prea funcționat, crea anumit disconfort. O altă clasă a fost derivată din medicamentele adresate diabeticilor.”, a spus Val Vâlcu.
„Avem și în România un reprezentant care se adresează strict tratării obezității. Actual avem doar liraglutid și urmează ca, în viitorul destul de apropiat, să vină un nou compus care blochează doi hormoni, GIP și GLP-1, va fi al doilea medicament propus pentru tratarea obezității.
Mecanismul de acțiune este similar pentru toți reprezentanții acestei clase. Se blochează la nivel central senzația de foame și pofta de dulce. Golirea stomacului se face mai lent, alimentele stagnează mai mult, absorbția se face mai lent și se evită creșterile glicemice, și oferă și o senzație de sațietate, dar prin această golire mai scăzută a stomacului și un tranzit intestinal încetinit avem și neajunsul privind reacția adversă de încetinire a tranzitului intestinal: constipația. ”, a spus asist. univ. dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu