Obiceiul care îți scurtează viața, conform experților în longevitate

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Refuzul de a reduce consumul de carne persistă, în ciuda avertismentelor autorităților sanitare privind produsele procesate și riscurile pe care acestea le prezintă pentru sănătate.

Proteina animală este foarte prezentă în dietă, dar cunoaștem riscurile unui consum excesiv?

În acest moment, mesajul despre necesitatea de a acorda o mai mare importanță alimentelor de origine vegetală în dietă nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Acesta este reiterat de ani de zile la nivel internațional prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și la nivel național.

OMS este clară în această privință: cea mai mare parte a caloriilor ar trebui să provină din carbohidrați (leguminoase și cereale integrale); trebuie eliminate grăsimile trans din dietă; zaharurile libere trebuie reduse la 5%, iar aportul zilnic de sodiu trebuie limitat (mai puțin de 2 grame pe zi). Prin urmare, această recomandare lasă foarte puțin loc pentru alimente de origine animală procesate, deoarece acestea se caracterizează printr-un conținut ridicat al acestor elemente menționate.

Carnea roșie procesată, în vizor

Știința nu se rezumă doar la procente și cantități, ci merge mai departe cu avertismentele: proteinele de origine animală scurtează viața. Aceasta este poziția categorică a experților în fața celor mai recente cercetări, care vizează în special carnea roșie procesată. „Este asociată cu boli de inimă, anumite tipuri de cancer, gută, niveluri crescute de colesterol și rate mai mari ale mortalității", avertizează nutriționista Maria Emerick.

Pentru a stabili legătura între dietă și longevitate, comunitatea științifică folosește cercetări în domeniul nutriției care asociază consumul de cantități mari de proteine animale cu riscul unor afecțiuni atât de prevalente și grave în societatea actuală, cum sunt cancerul și diabetul: acest consum crește de patru ori riscul de a dezvolta aceste boli.

Ce să mâncăm în schimb

OMS oferă și indicații despre cantitățile unei diete sănătoase: cel puțin 400 de grame, pe zi, de legume și fructe pentru adulți și copii mai mari de 10 ani și între 250-350 de grame pe zi pentru copiii mai mici. Proteinele de origine vegetală nu sunt, așadar, mai puțin valoroase sau cu un aport caloric mai scăzut, ci dimpotrivă. Emerick subliniază câteva aspecte în acest sens: „Fasolea, leguminoasele, nucile, semințele și cerealele integrale au un conținut mai redus de grăsimi saturate și colesterol, un conținut mai ridicat de fibre și sunt asociate cu un risc mai mic de cancer, hipertensiune și diabet comparativ cu carnea.”, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel