Obiceiul care te poate îmbolnăvi. Riscul de diabet este uriaș. Ești "pasăre de noapte" sau "ciocârlie"?

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Probabil și tu ai obiceiul acesta. Mulți o fac! Dar trebuie să știi că te poate îmbolnăvi. Riscul de diabet este uriaș.

Specialiştii de la Brigham and Women's Hospital din Boston au descoperit un risc cu 72% mai mare de diabet în rândul persoanelor care merg la culcare târziu, comparativ cu cei care preferă să adoarmă devreme, relatează Agenţia bulgară BTA.

"Păsările de noapte" sunt mai predispuse la un stil de viaţă nesănătos. De multe ori, mănâncă prost, greutatea lor este ori prea mare, ori prea mică, iar adesea nu fac suficientă mişcare, explică liderul studiului, doctor Sina Kianersi. Sunt mai predispuse să fumeze, să bea mai mult alcool, să doarmă prost. Chiar şi după ce cercetătorii au luat în considerare diferenţele de stil de viaţă, riscul de diabet pentru cei care adorm târziu a rămas cu 19% mai mare.

Specialiştii au folosit date de la 64.000 de asistente medicale care au participat la studiul pe termen lung și au colectat informaţii despre ele din 2009 până în 2017. Ele şi-au indicat singure cronotipul, scrie Rador, citând 24chasa.bg. Aproximativ 11% s-au identificat drept "păsări de noapte", iar 35%, drept "ciocârlii".

Programul de lucru flexibil este foarte potrivit

Doar 6% dintre asistentele cu cel mai sănătoas mod de viaţă au fost "păsări de noapte", iar 25% dintre cele cu cele mai proaste obiceiuri erau cele mai active seara. Cercetările mai arată că, dacă ritmul de muncă se potriveşte cu cronotipul nocturn, riscul crescut de diabet scade. Prin urmare, programul de lucru flexibil este foarte potrivit, scriu oamenii de ştiinţă în "Anuarul de Medicină Internă".

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple, deoarece motivul asocierii puternice dintre cronotip şi stilul de viaţă nu este clar - dacă cronotipul este un factor de risc sau reflectă acumularea de factori din stilul de viaţă. De exemplu, elevii suprasolicitaţi se pot considera "păsări de noapte", pentru că stau până târziu ca să citească. În acelaşi timp, aceştia pot fi supuşi stresului, depresiei, somnului de proastă calitate şi pot adopta un stil de viaţă nesănătos, explică cercetătorii.

Vezi și: Cum să ai un somn profund și odihnitor. Alimentele care te ajută să dormi bine

 Vom avea tot mai multe cazuri de diabet în lume până în 2050 (studiu) 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel