Obiceiul frecvent care poate crește riscul de diabet de tip 2

FOTO: Freepik @diana.grytsku
FOTO: Freepik @diana.grytsku

Diabetul de tip 2 poate fi declanșat de un obicei tot mai frecvent în ultima vreme, potrivit unui studiu.

Strălucirea luminii de veghe sau a ecranului unui smartphone/laptop noaptea poate afecta ritmul circadian al organismului, ciclul care cuprinde toate procesele fizice și psihice ale organismului pe durata unei zile.

Un studiu recent sugerează că expunerea la lumina artificială, lumina albastră, după miezul poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetarea a fost efectuată pe aproape 85.000 de persoane adulte, cu vârste între 40 și 69 de ani, care au purtat dispozitive la încheietura mâinii,în permanență, timp de o săptămână, pentru a urmări expunerea lor la diferite niveluri de lumină.

Ca parte a experimentului UK Biobank, sănătatea cohortei a fost urmărită timp de nouă ani. Astfel, voluntarii care au dezvoltat ulterior diabet de tip 2 erau mai susceptibili de a fi fost expuși la lumină între orele 00:30 și 6:00, în timpul săptămânii de studiu.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele nu dovedesc cauza și efectul, dar relevă o relație dependentă de doză între o lumină mai puternică în mijlocul nopții și riscul unei tulburări metabolice, ceea ce întărește asocierea.

Participanții care se aflau în primele 10% pentru expunerea la lumină pe timp de noapte aveau un risc cu până la 67% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care se aflau în ultimele 50% din grupul analizat.

De asemenea, cercetările sugerează că expunerea la lumina artificială pe timp de noapte, fie că este vorba de lumina galbenă de la lampa de citit sau de lumina albastră de la smartphone sau televizor, poate îngreuna adormirea. Dar chiar și atunci când cercetătorii au luat în considerare tiparele și durata somnului în studiul actual, rezultatele s-au menținut, ceea ce sugerează că un alt mecanism este în joc.

"A sfătui oamenii să evite lumina nocturnă este o recomandare simplă și rentabilă care poate reduce povara globală asupra sănătății a diabetului de tip 2", concluzionează autorii studiului, conduși de cercetători de la Universitatea Monash din Australia, notează Science Alert.

Lumina artificială crește rezistența la insulină

În trecut, alte studii observaționale au asociat, de asemenea, lumina artificială din timpul nopții cu rezistența la insulină, însă aceste experimente nu au măsurat sursele de lumină artificială din interior la fel de atent sau pentru o perioadă atât de lungă.

Totodată, alte experimente realizate anterior au sugerat că atunci când melatonina, hormonul somnului, este perturbată și ritmul circadian este dereglat, pancreasul poate secreta mai puțină insulină, iar acesta ar putea fi un factor care contribuie la apariția diabetului.

Care este rolul melatoniei

Melatonina, hormonul somnului și care scade cu înaintarea în vârstă, este  secretată de glanda pineală, iar întunericul este cel care stimulează secreția acesteia, în timp ce lumina oprește sinteza. Ca urmare, melatonina ajută la reglarea ritmului circadian, dat și la sincronizarea ciclului somn-veghe cu noaptea și ziua.

Citește și: Vitamina D și legătura cu tiroida. Dr. Ruxandra Dobrescu, despre deficitul de ”vitamina soarelui”: Implicată și în multe alte funcții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel