În timp ce mulți oameni știu că fumatul este dăunător sănătății sau că junk-food-ul te îngrașă și crește riscul pentru multe boli grave, sunt multe alte lucruri pe care le facem zilnic și care, subtil, ne deteriorează starea de sănătate. Iată care sunt acestea.
Unele dintre obiceiurile pe care le avem și care fac parte din rutina noastră zilnică sunt nocive pentru sănătate. Nu ne afectează organismul imediat, ci în timp, și pot duce la dezechilibre grave, care ne fac praf sănătatea fizică și mentală.
Deci, dacă aveți vreunul sau mai multe din următoarele obceiuri, ar fi bine să renunțați la ele.
1. Retrăiți permanent evenimentele negative?
Dacă vă aduceți aminte des de evenimente care v-au afectate negativ - fie că s-au întâmplat acum 5 ani, fie acum câteva minute - și retrăiți stările din acest moment, ar fi bine să vă stăpâniți!
Un studiu din 2017 publicat în jurnalul Behaviour Research and Therapy arată că retrăirea compulsivă a evenimentelor nefaste duc la depresie gravă.
Mai bine gândiți-vă cât de mult timp pierdeți retrăind aceste amintiri stresante. Poate ar fi mai bine să vă consumați energia planificând cum să vă petreceți timpul liber sau ur și simplu trăind frumos clipa, notează www.verywellhealth.com.
2. Plânsul compulsiv pe umărul prietenilor
Din același motiv ca și precedentul tabiet, plânsul permanent pe umărul prietenilor este un obicei prost pentru că retrăiți emoțiile negative și vă mai și încărcați emoțional amicii. În prezența lor, în loc să vă ameliorați starea, v-o amplificați povestind lucrurile care v-au rănit sau durut.
Un studiu publicat în 2011 în Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology arată că există o conexiune între depresie și plânsul pe umărul amicilor, mai ales dacă aeștia vă împărtășesc starea de spirit negativă. Copiii care se plâng prietenilor au mai multe șanse să fie diagnosticați cu depresie.
Precedent acestuia, un studiu din 2008 publicat în jurnalul Hormones and Behavior arată că, la femei, descărcarea în fața prietenelor crește eliberarea hormonilor de stres.
3. Autocritica, mult prea dură
Te declari „prost" la fiecare greșeală sau îți scoți singur în evidență defectele? Faptul că te autocritici la modul acesta e un dezastru pentru sănătatea ta mentală.
Un studiu din 2014 despre Personalitate și Diferențele dintre Oameni arată că autocritica acutizează simptomele depresiei. Compasiunea față de propria persoană, pe de altă parte, este legată de o stare psihică și de sănătate fizică mult mai bună.
Așa că mai bine fă astfel încât dialogul tău interior să nu mai fie autocritic, ci optimist.
4. Scrolling-ul aiurea pe paginile de socializare
Pierzi timp prețios citind din inerție comentarii și postări de pe paginile de socializare, fără să ai un scop anume în asta? Ei, bine, acest obicei este prost pentru psihicul tău.
Mai multe studii au arătat că această socializare forțată via internet duce, în final, la un sentiment de izolare. Cu cât stau mai mult timp pe paginile de socializare, cu atât mai mult oamenii ajung să se simtă mai izolați, iar asta e nociv pentru sănătatea psihică și emoțională.
Mai mult, dacă tot admiri ce fac alții în vacanță, e posibil să ajungi să ai frustrări legate de reușita lor și nereușita ta. Iar invidia manifestată pe termen lung duce la depresie.
În loc să stai lipit de ecranul telefonului / tabletei / calculatorului, mai bine petrece-ți timpul socializând cu prietenii, față în față! Să iei masa la prânz cu un amic e mult mai relaxant.
5. Stai treaz până noaptea târziu?
Crezi ca dacă te duci la culcare cu 30 de minute mai târziu o să reușești să termi încă nu știu câte lucruri? Greșit!
Sunt studii care arată că momentul în care te duci la culcare poate fi la fel de important precum e numărul de ore pe care-l dormi. Dacă stai treaz până târziu și te trezești mai târziu dimineața, sunt șanse mari să iei decizii proaste legate de sănătatea ta.
Un studiu din 2016 publicat în jurnalul Academiei Americane de Medicină a Somnului a arătat că bărbații (mai mult) și femeile care se trezesc mai târziu dimineață tind să consume mai multe produse de la fast-food și mai puține vegetale. În plus, cei care se duc târziu la culcare și dorm mai mult dimineața nu prea fac sport.
Să te duci la culcare la o oră rezonabilă seara (recomandat între 2.00 și 23.00) și să te trezești dimineața pe la 7.00-8.00 poate fi greu de realizat la început, dar în timp respectarea acestui program te poate ajuta să-ți menții sănătatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu