Printre obiectivele turistice cele mai de seamă din Moldova se numără Cetatea Neamț. Cu o istorie zbuciumată, relatată în diverse opere precum Sobieski și Românii a lui Costache Negruzzi, sau în cronica lui Ion Neculce, cetatea dezvăluie elemente inedite, o istorie interesantă și o mulțime de lucruri, multe care trebuie neapărat aflate și simțite la fața locului. Vizitarea județului Neamț vine și cu o serie de avantaje dezvăluite pentru DCNews de specialiștii în turism.
Publicitate
Cetatea Neamț este cu siguranță un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Curiozitatea este cu atât mai mare cu cât zidurile impunătoare ale cetății se văd de la distanțe remarcabile. Privirile tuturor se îndreaptă către fortificația construită la o înălțime de peste 80 de metri față de orașul Târgu Neamț.
La promovarea imaginii cetății contribuie din plin și iluminarea spectaculoasa pe timpul nopții. Din păcate, doar zidurile de piatră s-au păstrat din structura originală a clădirii, din cauza zbuciumatei istorii a zonei care a dus și la incendieri repetate. Cu toate acestea, autoritățile locale au accesat fonduri europene și au reușit reabilitarea fortificației care astăzi se poate vizita în condiții decente.
Capcana cursa de șoareci", un elemnt impresionant
Pentru a ajunge la cetate este nevoie să parcurgi un drum asfaltat de aproximativ 10 minute. Drumul este o urcare continuă până la zidurile cetății. Accesul spre cetate se face pe un pod despre care afllăm că are o istorie interesantă.În perioada de glorie a cetății, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare s-a realizat o capcană pentru invadatori chiar pe podul de acces, sub care erau țepușe. Podul avea o contragreutate care odată eliberată arunca invadatorii în groapa pregătită de dinainte.
Astfel, luptătorii moldoveni impuneau o rezistență aparentă pentru atragerea cotropitorilor pe acest pod. În momentul în care se adunau suficient de mulți inamici, contragreutatea era eliberată, iar zeci sau sute de luptători erau aruncați sub pod.
Cum s-a distrus cetatea
Distrugerea zidurilor groase de trei metri nu a fost deloc ușoară. După ce a fost incendiată de trei ori, într-unul din incendii folosindu-se chiar butoaie cu pulbere de praf de pușcă pentru sfârâmarea structurii, localnicii au fost cei care au dat lovitura de grație. Abandonată, cetatea a căzut pradă locuitirilor care au cărat tone de piatră pentru diverse treburi gospodărești. Chiar și în aceste condiții, cele mai importante ziduri au rămas în picioare. Unul dintre incendii a fost pus chiar după dispoziția domnitorului moldovean Mihai Racoviță, care a vrut să își arate supunerea față de Imperiul Otoman. Din acel moment cetatea și-a pierdut importanța strategică și militară.
Părerea specialiștilor
Cetatea Neamț este printre cele mai apreciate obiective turistice din Moldova atât de specialiști cât și de simpli iubitori de turism. Principalele avantaje ale județului sunt reprezentate de infrastructura care permite turiștilor să aibă o vacanță de vis.
Cetatea Neamț este una foarte spectaculoasă, dar per ansamblu, Neamț este unul dintre județele turistice ale României. Toată țara noastră reprezintă o destinație turistică, dar în Neamț există și infrastructura necesară. Sunt sute de pensiuni, zeci de hoteluri din care câteva modernizate. Numai hotelul Roman Plaza primește peste 4000 de turiști străini în fiecare an. Părerea mea este că județul Neamț poate fi pus în oglindă cu Bucovina și Maramureșul ca peisaje, ca ospitalitate, fiind și în preajma lor, a declarat Traian Bădulescu, managing partner la Innovation Travel.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu