Obiectul pe care trebuie să-l ai obligatoriu în casă în caz de blackout. Raed Arafat spune și care este produsul de care să vă feriți

Fotografie de la Aleksey Kuprikov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/contur-silueta-casa-camin-3551216/
Fotografie de la Aleksey Kuprikov: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/contur-silueta-casa-camin-3551216/

Ce trebuie să ai în casă în caz de blackout, adică dacă ne vom confrunta cu o pană de curent în România?

Raed Arafat a fost întrebat cum pot rezista cetăţenii într-o pană de curent majoră, de trei zile.

„Din păcate, pentru primele trei zile, soluţii magice nu sunt. Soluţiile sunt să ai cu ce să te încălzeşti, chiar cu ce să te înveleşti până se rezolvă problema, până vin autorităţile cu soluţii, cu recomandări suplimentare. Să ai lanterne, acum sunt lanterne pe led pe care poţi să le ţii pornite o durată foarte lungă, cu o baterie, să ai aşa ceva în casă. Lumânările sunt periculoase pentru că pot produce incendii, însă sisteme de iluminat pe led care merg pe baterie şi care să ţină ore sau chiar zile există şi poate că e bine să ai aşa ceva în casa de rezervă. Nu numai pentru situaţia de acum, Doamne-fereşte un cutremur, altă urgenţă. Să ai aşa ceva în casă este obligatoriu. Bineînţeles, la asta se adaugă tot ce recomandăm pe site-ul Fii pregătit în caz de diferite categorii de urgenţă pentru cele trei zile. Să ai suficientă mâncare neperisabilă, să ai apă calculată la doi litri pe zi pe persoană cel puţin, să ai medicamentele pentru persoanele care sunt bolnave cronic. Faptul că ATM-urile posibil să nu funcţioneze, este bine să ai o sumă mică să fie la dispoziţia ta ca să poţi achiziţiona lucruri de necesitate, să nu depinzi doar de card”, a spus Raed Arafat la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: Arafat, despre un blackout în România: Mai degrabă vom avea probleme din cauza viscolului

VEZI ȘI: Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS) după pană de curent masivă care a lovit cu o zi în urma republica în urma unor noi bombardamente puternice ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat joi Consiliul Suprem de Securitate (CSS) după pană de curent masivă care a lovit cu o zi în urma republica în urma unor noi bombardamente puternice ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina, şefa statului cerând un nivel sporit de alertă în sectorul energetic, relatează EFE şi Deschide.md.

Membrii CSS au analizat planurile de urgenţă de pus în aplicare de către autorităţi pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică şi gaze a cetăţenilor, economiei şi instituţiilor din întreaga ţară, potrivit Replica.md.

Consiliul a recomandat guvernului să-şi actualizeze planul de reducere a vulnerabilităţilor tehnice în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică şi termică şi să mobilizeze toate capacităţile de generare a energiei.

În plus, Maia Sandu a solicitat tuturor instituţiilor să crească gradul de alertă în identificarea şi soluţionarea promptă a incidentelor din sectorul energetic, astfel încât cetăţenii şi întreprinderile să se simtă în siguranţă.

Cu o zi în urmă, Republica Moldova a fost afectată de pene masive de curent, inclusiv în capitala Chişinău, în urma atacurilor ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, la care este conectată.

Este a doua oară când Republica Moldova rămâne fără electricitate din 15 noiembrie, când Rusia a efectuat cel mai intens atac asupra reţelei ucrainene de la începutul campaniei sale militare în februarie.

Agora.md aminteşte că, la 15 noiembrie, una din liniile Isaccea - Vulcăneşti s-a deconectat în mod automat în urma bombardamentelor ruseşti, iar mai multe regiuni ale republicii au rămas fără curent electric.

Tot joi, Poliţia de frontieră moldoveană a comunicat că 13 puncte de trecere a frontierei cu Ucraina au activitatea suspendată din cauza lipsei de energie electrică pe partea ucraineană sau a unor defecţiuni tehnice în bazele de date ale autorităţilor de frontieră şi vamale ucrainene.

În Republica Moldova a fost restabilită aproape complet alimentarea cu electricitate, deşi aproximativ 2.000 de consumatori nu aveau încă electricitate la prânz, potrivit distribuitorului Premier Energy.

Maia Sandu a subliniat miercuri pe contul său de Facebook că 'nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă în întuneric şi frig şi ucide intenţionat' oameni nevinovaţi.

Prin urmare, a spus ea, "oricât de dificil ar fi", singura cale de urmat pentru Republica Moldova este 'spre lumea liberă'.

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul rus, Oleg Vasneţov, pentru a-i transmite protestul ferm al Republicii Moldova faţă de bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel