Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a vorbit despre „controalele de rutină“ care vor avea loc la granițele cu Bulgaria și Bulgaria, după 1 ianuarie 2025.
Chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a explicat în ce vor consta controalele la frontierele României cu Bulgaria și Ungaria, după 1 ianuarie 2025, data la care țara noastră va accede în Spațiul Schengen și va avea frontiere terestre comune.
„Din anul 2025 nu vor mai fi controale în punctele de frontieră la granița cu Ungaria și Bulgaria. Din punct de vedere legislativ, punctele de frontieră vor fi închise. Vor fi doar niște spații de trecere, precum la granița dintre Austria și Ungaria. Polițiștii de frontieră care astăzi lucrează acolo nu vor mai desfășura activități în punctele de frontieră.
Vom controla într-un mod aleatoriu. De exemplu, înainte un cetățean se urca într-un mijloc de transport în comun din București. După cum ne amintim, la un moment dat era cineva care verifica biletul. Pe parcursul anilor s-a schimbat modalitatea, fiecare cetățean își validează călătoria la urcarea în mijlocul de transport și exista din când și când controale pentru a verifica dacă cetățeanul respectiv avea bilet. Așa va funcționa și la punctul de frontieră,” a zis Bogdan Despescu.
Întrebat de Bogdan Chirieac dacă de la 1 ianuarie 2025 vor mai fi puncte de trecere a frontierei la granițele cu Ungaria și cu Bulgaria, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a precizat:
„Nu mai este poliție de frontieră. De la 1 ianuarie, Poliția de Frontieră va acționa în interiorul țării ori în echipă mixtă cu omologii din Ungaria sau Bulgaria. Vor fi anumite puncte, în interiorul țării, dar și în Ungaria sau Bulgaria, unde vor fi echipe precum sunt astăzi în București. Vom avea echipe la Borș sau la Giurgiu, dar înainte sau după punctul de frontieră. Aceste echipe, pe baza unor analize de risc sau a datelor din trafic, vor proceda la un moment dat la oprirea și verificarea unui autovehicul,” a punctat secretarul de stat Bogdan Despescu.
În privința documentelor necesare pentru deplasarea în alte state din Spațiul Schengen, documentele necesare de călătorie rămân aceleași. Bogdan Despescu a arătat că doar modalitatea de verificare este simplificată, nu și obligațiile cetățenilor privitoare la documentele de călătorie.
„Noi vom fi cu toate forțele în teren, iar cetățenii nu au nicio obligație suplimentară. Aceștia trebuie să aibă asupra lor un act de identitate / un pașaport și un permis de conducere. De asemenea, sunt anumite categorii de persoane care trebuie să aibă anumite documente pe care le au și azi. Dacă un minor de sub 18 ani este doar cu unul dintre părinți, trebuie să aibă dovada că celălalt părinte și-a dat acordul să circule în afara țării. La fel ca și astăzi.
Dacă un cetățean are arme asupra sa, trebuie să aibă un pașaport european cu privire la acea armă. Și astăzi există aceeași obligație pentru un posesor de armă. Deosebirea dintre prezent și 1 ianuarie va fi că atunci nu va verifica nimeni total. Controalele vor fi de rutină. Nu vor fi controale totale, ci controale la fel ca cele de pe autostradă, de pe drumurile naționale etc. Numai anumite persoane și autovehicule vor fi verificate,” a mai zis chestorul Bogdan Despescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu