Etichetele alimentelor preamlabale comercializate în Uniunea Europeană vor conţine informaţii despre valoarea energetică şi cantităţile de grăsime, acizi saturaţi, carbohidraţi, proteine, zahăr şi sare ale produselor respective.
Textul aprobat fără dezbatere, joi, de Consiliul Competitivitate reunit la Bruxelles ar trebui să ofere garanţii că etichetele alimentelor au inscripţionate informaţiile esenţiale „într-un mod clar şi lizibil“. Aprobarea în cadrul Consiliului înseamnă practic că noile reguli privind etichetarea alimentelor sunt adoptate, urmând să intre în vigoare la 20 de zile după publicare lor în Monitorul Oficial al UE, aşteptată la sfârşitul lunii noiembrie. Majoritatea noilor reguli vor deveni aplicabile la trei ani după publicarea lor.
Principalul obiectiv al noilor reguli este de a le permite consumatorilor să facă alegeri echilibrate şi mai sănătoase în privinţa regimului alimentar, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Pentru a atinge acest obiectiv, alimentele preambalate trebuie să aibă în viitor inscripţionate pe ambalaj valoarea energetică şi cantităţile de grăsime, acizi saturaţi, carbohidraţi, proteine, zahăr şi sare. Ca principiu general, valoarea energetică şi cantităţile de nutrienţi vor trebuie exprimate la 100 de grame sau la 100 de ml, însă suplimentar pot fi indicate pe porţie, transmite Agerpres.
Noile reguli întăresc interdicţia privind folosirea de informaţii înşelătoare (cum ar fi, spre exemplu, sugerarea prezenţei unui anumit ingredient când, în realitate, un ingredient folosit în mod obişnuit a fost înlocuit) şi cer ca informaţiile să fie exacte, clare şi uşor de înţeles de către consumator. În cazul alimentelor în care o componentă sau ingredient la care consumatorii se aşteaptă să fie folosit în mod normal sau să fie prezent în mod natural a fost înlocuit cu o componentă sau ingredient diferit, eticheta ar trebui să aibă inscripţionată - pe lângă lista de ingrediente - o indicaţie clară privind componenta sau ingredientul care a fost folosit pentru înlocuirea parţială sau totală.
Noul pachet legislativ extinde obligaţia de menţionare a ţării de origine pentru carnea proaspătă de porc, miel sau pasăre. În prezent, indicaţia privind ţara de origine este obligatorie în special pentru carnea proaspătă de vacă, fructe, legume, miere sau ulei de măsline.
Citeşte şi:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci