Știi că atunci când te simți epuizat, nemotivat, nu poți duce lucrurile la bun sfârșit și nivelul tău de energie este foarte scăzut? Ei bine, să știți că faceți parte din acel număr mare de oameni care suferă în prezent de o scădere de energie.
Potrivit psihoterapeutului Roberto Ausilio, există șapte obiceiuri de furt de energie pe care trebuie să învățăm să le cunoaștem și să le depășim.
Adică a gândi prea mult și a gândi prost. Să spunem că ai un gând negativ obsesiv (ești mereu acolo gândindu-te la aceleași lucruri). Acest lucru absoarbe multă energie și te duce progresiv la o stare potențial depresivă. Beneficăîn acest caz este meditația prin care se reușește un fel de resetare mentală, pentru a învăța să îți iei frâiele minții și să nu te lași dus.
Dezordinea în casă sau la locul de muncă. Atunci când ai totul împrăștiat pe birou sau în camera ta etc.... ei bine, această stare îți suge energia. Amenajarea și aranjarea întregii case, a spațiului în care locuiești și a vieții în general folosind o bună planificare, oferindu-ți obiective și eliminarea de prisos te va ajuta cu siguranță să ai o creștere a nivelului de energie.
Fie că alegem voluntar sau suntem ”forțați” într-un stil de viață sedentar trebuie să știm că sedentarismul ne duce la un nivel energetic mai scăzut. Când te simți obosit, când te simți epuizat, se face simțită tendința spre ”divanism” sau, altfel spus, se face auzită ”chemarea canapelei”.
Dar mare grijă, canapeaua este o sabie cu două tăișuri: cu cât stai mai mult acolo, cu atât te vei simți mai puțin viu. Este necesar să introduci în viața ta cotidiană orice activitate fizică dorești.
Activitatea fizică, dacă este inclusă în viața ta chiar și în doze mici, dar în mod constant, îți va oferi o încărcătură energetică nebună.
De câte ori ne plângem de diverse situații și lucruri de dimineața până seara. Ne plângem că este cald, că este frig, că este o criză energetică: ne plângem în permanență. Dar să știi că plângerea nu face altceva decât să activeze ”aspiratoarele cu energie” și la sfârșitul zilei te vei simți total epuizat. În schimb, trebuie să încercăm să transformăm plângerea în recunoștință; deci să ne antrenăm să ne simțim recunoscători și fericiți pentru ceea ce suntem, pentru ceea ce avem, pentru ceea ce am construit și pentru ceea ce facem.
Limbajul!!! Pe parcursul traseelor psihoterapeutice unul dintre punctele importante este cum să schimbi felul în care îți spui și celorlalți despre lucruri. Folosind termeni precum ”dezastru”, ”problemă”, ”tragedie” în cadrul dialogului tău va activa doar o serie de reacții fiziologice care te vor duce să pierzi energie.
Așa că acordați atenție limbajului pe care îl folosiți pentru a descrie lumea din jurul vostru, pentru a vă descrie stările interioare și transformați acel limbaj într-un limbaj pozitiv, într-un limbaj mai deschis, plin de lumină, cu termeni diferiți și care vă oferă posibilitatea de a simți bun.
Așa-numitele ”junk food”, precum hamburgerii, cartofii prăjiți, zaharurile rafinate, făinurile, pizza și diversele alimente industriale nu fac altceva decât să te sece de energie. Ai nevoie de o selecție atentă de alimente, care să fie cât mai proaspete, sănătoase și cât mai puțin rafinate.
Folosirea excesivă a smartphone-ului, a tabletei etc. pune într-adevăr creierul într-o stare de oboseală. Printre altele, provoacă și este însoțită de un stil de viață sedentar și de toate celelalte obiceiuri proaste pe care le-am menționat mai sus. Prin urmare, reduceți orele petrecute la telefon înlocuindu-le cu activități în aer liber; chiar și doar o plimbare prin casă va ajuta cu siguranță foarte mult la recuperarea nivelului de energie.
Citește și:
Experţii avertizează că lumina emisă de smartphone-uri și televizoarele moderne poate provoca îmbătrânirea prematură, după ce au descoperit că provoacă modificări semnificative în chimia și funcția celulelor unor animale de laborator, scrie publicația engleză Express. Astfel, lumina emisă de diferie device-uri a fost făcută responsabilă de diverse probleme de sănătate, de la obezitate la probleme psihologice și recent, le lista de efecte negative se adaugă și îmbătrânirea accelerată. Dr. Jadwiga Giebultowicz, biolog de la Universitatea de Stat din Oregon, a explicat: „Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele utilizate zi de zi – cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele – poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru”. Celulele afectate, a explicat ea, sunt din toate categoriile, de la cele ale pielii, la celulele adipoase până la neuronii senzoriali, responsabili de percepție.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci