Alimentaţia are un rol important în prevenirea bolilor intestinale, dar riscul apariţiei unui cancer de colon, de exemplu, este determinat genetic. Ce trebuie să ştim despre această boală gravă? Ne spune conferenţiar doctor Cristian Gheorghe, de la Institutul de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni.
Cancerul de colon poate fi tratat dacă este descoperit din vreme. La bărbaţi, cancerul este diagnosticat, în majoritatea cazurilor, mult prea târziu, deoarece pacienţii de sex masculin vin mai greu la medic. Bărbaţii sunt reticenţi în a cere sfatul medicului pentru că nu vor să se plângă, dar şi fiindcă s-au preocupat mai rar de subiectele legate de sănătate şi au mai puţine informaţii în domeniu.
Cancerul de colon este mai frecvent la persoanele trecute de prima tinereţe.
Una din cauzele cancerului de colon este polipoza. Polipii formaţi pe colon sunt tumori necanceroase, la început, însă în timp se pot maligniza. De aceea, este necesară colonoscopia, pentru a putea surprinde şi elimina polipii înainte ca să se transforme tumoral. Pentru a evita disconfortul fizic şi psihic, în marile spitale această investigaţie se realizează după sedarea pacientului.
La persoanele care se plâng din cauza unor dureri abdominale fără explicaţie se recomandă colonoscopia, pentru a exclude orice suspiciune. Deseori, după ce pacientul află că nu are cancer, aceste afecţiuni psiho-somatice se calmează de la sine.
Este important cine face colonoscopia. Cu cât medicul este mai experimentat şi se uită mai atent, riscul de a scăpa un polip sau o altă formaţiune periculoasă scade.
Persoanele care au avut rude cu cancer de colon sunt mult mai predispuse la afecţiune şi trebuie să fie investigate mai des.
Simptomele cancerului de colon pot include constipaţii persistente sau diaree, sânge în scaun, dar şi oboseala inexplicabilă sau scădere în greutate. Stresul psihic dă uneori simptome asemănătoare, dar evident, nu apar sângerări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu