Oamenii sunt adesea surprinși de cât de obosiți sunt în timpul unei infecții cu SARS-CoV-2, dar acest simptom îi poate afecta și pe un termen îndelungat.
Oboseala înseamnă mai mult decât a fi somnoros. Este o oboseală excesivă care persistă în ciuda odihnei sau a somnului bun. Este probabil un rezultat al răspunsului imun puternic al organismului nostru la SARS-CoV-2.
Totuși, la unii oameni oboseala persistă chiar și atunci când infecția a dispărut. Acest lucru poate fi debilitant și frustrant. Odihna pur și simplu nu face nicio diferență și nu aduce niciun beneficiu.
Oboseala sau lipsă de odihnă? Care este diferența?
Termenul de oboseală poate însemna lucruri diferite pentru diferiți oameni. Unii oameni spun că mușchii lor sunt ușor slăbiți, iar dacă merg până la cutia poștală se simt ca și cum ar fi alergat un maraton, în timp ce alții descriu o epuizare generalizată. Oamenii pot experimenta oboseală fizică, mentală sau emoțională sau orice combinație a acestora.
Diferența dintre oboseală și lipsă de odihnă este următoarea: lipsa somnului se poate îmbunătăți cu un somn odihnitor, în timp ce oboseala persistă chiar dacă cineva doarme și se odihnește mai mult ca niciodată.
Cât de mare este această problemă?
Deoarece nu există o definiție agreată a oboselii post-Covid-19, este imposibil să cunoști cifre exacte despre câți oameni se confruntă cu această problemă.
Estimările variază considerabil la nivel mondial. O analiză a 21 de studii a constatat că 13-33% dintre oameni au fost obosiți la 16-20 de săptămâni de la debutul bolii.
Când ar trebui să mergi la medicul de familie?
Există multe cauze potențiale ale oboselii. Chiar înainte de pandemie, oboseala era unul dintre cele mai comune motive pentru a consulta un medic de familie.
Cele mai grave cauze pot fi excluse atunci când medicul dumneavoastră vă întreabă despre simptomele dumneavoastră și vă examinează. Uneori, medicul dumneavoastră de familie va face investigații până la un set de analize sanguine.
Simptomele care ar trebui să creeze îngrijorare deosebită includ febră, scădere în greutate inexplicabilă, sângerări sau vânătăi neobișnuite, durere (oriunde) care te trezește din somn sau transpirații nocturne umede.
Dacă oboseala ta se înrăutățește mai degrabă decât se îmbunătățește sau nu poți avea grijă de tine în mod corespunzător, ar trebui să soliciți îngrijiri medicale.
Este ca un Covid-19 prelungit?
La începutul pandemiei, cercetătorii și-au dat seama că unii pacienți aveau un grup de simptome debilitante care au durat luni de zile, pe care acum le numim Covid pe termen lung.
Aproximativ 85% dintre pacienții cu SARS-CoV-2 prelungit se confruntă cu oboseală, ceea ce îl face unul dintre cele mai frecvente simptome pe termen lung ale Covid-19.
Cu toate acestea, persoanele cu SARS-CoV-2 pe termen lung au o serie de alte simptome, cum ar fi „ceață cerebrală”, dureri de cap și dureri musculare. Prin urmare, pacienții experimentează mai mult decât oboseală și, uneori, chiar nu sunt obosiți.
Dovezile pentru ceea ce vă ajută să vă recuperați după oboseala post-COVID sunt la început. Cu toate acestea, câteva lucruri ajută:
1. Reglați-vă ritmul: Ajustați revenirea la activitățile normale la nivelul dvs. de energie. Alege-ți prioritățile și concentrează-te pe ceea ce poți face mai degrabă decât pe ceea ce nu poți.
2. Revenirea treptată la exerciții: o revenire treptată la exerciții vă poate ajuta să vă recuperați, dar este posibil să aveți nevoie de sprijin pentru a gestiona sau a evita oboseala după aceea. Unii terapeuți ocupaționali, fizioterapeuți și fiziologi de exerciții sunt specializați în acest lucru. Așa că cereți o recomandare medicului dumneavoastră de familie.
3. Prioritizează-ți somnul: în loc să te simți vinovat că dormi atât de mult, reamintește-ți că în timp ce dormi, corpul tău conservă energia și se vindecă. Tiparele de somn perturbate sunt un simptom nefericit Covid-19. Este important să aveți o oră strictă de culcare și să vă odihniți atunci când vă simțiți obosit în timpul zilei.
4. Mănâncă o gamă largă de alimente hrănitoare: pierderea mirosului, a gustului și a apetitului din cauza Covid-19 poate face acest lucru dificil. Cu toate acestea, încercați să vedeți alimentele ca pe o modalitate de a vă alimenta corpul atât cu energie, cât și cu micronutrienții de care are nevoie pentru a se vindeca. Aveți grijă să nu cheltuiți o avere pe „remedii” nedovedite, care adesea arată bine în studii mici, dar cercetările mai solide constată că nu sunt foarte benefice.
5. Monitorizați-vă oboseala: țineți un jurnal pentru a vă monitoriza oboseala și căutați o îmbunătățire treptată. Veți avea zile bune și zile proaste, dar în general ar trebui să existe o traiectorie lentă către recuperare, scrie ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News