Președintele rus Vladimir Putin este prins într-o lume creată de el, susțin spionii occidentali, relatează BBC.
Au existat speculații că liderul Rusiei este bolnav, însă mulți analiști consideră că a devenit, de fapt, izolat și că nu ascultă de părerile nimănui.
Ce o să facă Vladimir Putin în continuare? „Este extrem de greu, într-un sistem atât de bine protejat ca Rusia, să ai o informație bună cu privire la ceea ce se întâmplă în mintea liderului, mai ales când atât de mulți dintre oamenii lui nu știu ce se întâmplă”, a spus Sir John Sawers, fost șef al MI6.
Cercul celor cu care vorbește Vladimir Putin nu a fost niciodată mare, dar, când a fost vorba de decizia de a invada Ucraina, s-a restrâns la doar o mână de oameni, consideră oficialii serviciilor secrete occidentale. Este vorba despre acei „adevărați credincioși” care împărtășesc mentalitatea și obsesiile lui Putin.
Observatorii spun că președintele rus este condus de dorința de a trece peste „umilirea” Rusiei și de convingerea că Occidentul este hotărât să mențină Rusia jos și să-l alunge de la putere.
Unii speculează cu privire la starea de sănătate a lui Putin sau efectul unor medicamente. Alții indică factori psihologici, cum ar fi sentimentul că nu mai are timp pentru a îndeplini ceea ce el consideră a fi destinul său.
„Un Putin încolțit și slăbit este un Putin mai periculos. Uneori, este mai bine să lași ursul să fugă din cușcă și să se întoarcă în pădure”, spune Ken Dekleva.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că NATO pregătește decizii pentru „următorul deceniu”.
„Republica Moldova nu este o țintă militară pentru Rusia, nu avem indicii”, a declarat, la Digi 24, Mircea Geoană.
„Putin a făcut o greșeală de calcul strategic masivă, dar pe fond el a reușit să facă ceva pe care nimeni nu ar fi anticipat: să forjeze o adevărată conșțiință națională în Ucraina”, a mai zis acesta.
„Acest conflict va mai continua cel puțin câteva săptămâni. Nu vedem semne din partea Federației Ruse de încetinire. Acum, sunt încetiniți de probleme de moral și de logistică, dar vedem, în continuare, cum vin întăriri, folosesc arme hipersonice, arme termobarice, arme cu fragmentare care sunt interzise”, a explicat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News