Rusia lui Putin este plină de discriminare împotriva comunității LGBT+, așa-numita lege „Propaganda gay” interzicând vorbirea despre problemele gay și trans în școli, sub pretextul protejării copiilor.
În interiorul Ucrainei, Luhansk, una dintre „republicile” separatiste pro-ruse, a scos în afara legii homosexualitatea, iar în februarie comunitatea de informații din SUA a declarat că a văzut dovezi care sugerează faptul că, comunitatea LGBT+ ar fi vizată de abuzuri ale drepturilor omului în timpul ocupației ruse, potrivit unui articol publicat de Euronews.
”Femeilor transgender le este foarte frică să se apropie de punctul de control sau să se confrunte cu poliția și soldații. Bărbații trans au fost întrebați de ce pleacă din Ucraina?” spune activista LGBT+ Amanda Waliszewska.
Cu ajutorul donațiilor, Waliszewska împreună cu alți activiști au ajutat aproximativ 2.000 de oameni să fugă de război.
În ciuda declarațiilor pro-LGBT ale președintelui Volodymyr Zelenskyy, atitudinea oamenilor față de această comunitate rămân în general ambivalente.
Țările care se învecinează cu Ucraina, cum ar fi România, Ungaria și Polonia, nu sunt considerate primitoare pentru ucrainenii LGBT+ care fug de război.
Căsătoria gay este interzisă atât în constituțiile României, cât și în Ungaria, cea din urmă având o lege proprie de „propaganda gay”. Atât Ungaria, cât și Polonia au fost trase la răspundere de către UE cu privire la tratamentul lor față de comunitatea LGBT+, iar în 2020 multe regiuni din Polonia, cuprinzând aproape o treime din țară, s-au declarat „zone libere LGBT”, potrivit Euronews.
Când Budapest Pride a postat pe Facebook pentru a cere ajutor pentru relocuirea ucrainenilor LGBT+, aceștia au fost imediat trollați, iar activiștii au declarat postului american NPR că nu au încredere în guvern că îi va ajuta.
Între timp, Waliszewska se concentrează pentru a ajuta ucrainenii LGBT+ și BIPOC să ajungă în locuri sigure din nordul sau vestul Europei.
”Toți oamenii care sunt marginalizați i-aș trimite în Germania sau Suedia”, spune ea, adăugând: ”Știu că se vor confrunta cu mult mai puțină discriminare din partea oficialităților de acolo.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News