Destinațiile preferate de oamenii de afaceri sunt Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas, Belize. Aici, taxele plătite statului sunt mici sau inexistente. 20% din economia românească a ajuns să deruleze afaceri prin sistem offshore.
Asta rezultă dintr-o analiză KeysFin, prezentată de experţii companiei cu ocazia workshop-ului derulat la Bruxelles de Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European. Statul român ajunge astfel să fie ”văduvit” de sume importante din taxe și impozite.
Afaceri de 48 de miliarde de euro în România, fără taxe și impozite în țara noastră
Analiza KeysFin arată că, în 2015, peste 5.300 de societăți din România care au cel puțin un acționar persoană juridică cu regim offshore au derulat afaceri de 48 de miliarde de euro, sumă care reprezintă 20% din cifra de afaceri. Cele mai multe firme activau în domenii precum tranzacţiile imobiliare şi real estate (clădiri de birouri, mall-uri, etc.), în comerţ, activităţi profesionale, industria prelucrătoare şi IT.
Statistica Keysfin arată că majoritatea firmelor care au făcut obiectul analizei au legături cu ţări cu o legislaţie fiscală extrem de atractivă, din Europa (83%), cele mai multe având sedii în Cipru, Olanda, Luxemburg şi Malta. Restul înregistrau date financiare în legătură cu firme din Insulele Cayman, Insulele Virgine, Panama, Bahamas, Hong-Kong, Liberia, Bermude, Nauru, Barbados, Antilele Olandeze şi alte destinaţii exotice, extrem de primitoare cu capitalul străin.
Angajații firmelor offshore, 9% din forța de muncă legală din România
Un indicator relevant privind evoluţia business-ului cu pedigree offshore din România îl reprezintă evoluţia numărului angajaţilor, de la 271.000 în 2010 la 341.000 în 2015.
”Angajaţii firmelor cu acţionari persoane juridice offshore au ajuns să reprezinte 9% din forţa de muncă legală din România, un procent semnificativ raportat la condiţiile mediului de afaceri autohton", explică analiştii KeysFin.
[citeste si]
Potrivit acestora, evoluţia numărului angajaţilor reprezintă cel mai semnificativ indicator privind profitabilitatea afacerilor „fără taxe", în condiţiile în care asocierea cu un offshore oferă posibilitatea firmelor să îşi optimizeze fluxurile financiare în aşa fel încât să plătească cât mai puţin taxe şi impozite statului român.
Concluzia analiștilor este că în absenţa unui cadru suplimentar de reglementare, practica offshore se extinde în România şi în alte ţări, limitând resursele bugetare ale statelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci