Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a vorbit despre faptul că Occidentul i-ar fi transmis lui Putin condițiile de capitulare în război.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, spune că nu crede că Occidentul i-a transmis lui Putin condițiile de capitulare în război.
"Dacă îmi permiteți să mă includ în zona aceasta de expertiză, permiteți-mi să spun că nu există absolut nimic semnat, din câte am înțeles. Din această perspectivă cine să fi semnat? Cel mai apropiat, în acest moment, de Vladimir Putin este Alexandr Bortnikov, șeful FSB. Da, Patrușev în Consiliul de Securitate Națională probabil îi mai răspunde la telefon lui Sullivan din Statele Unite, și cam atât. Deci, din acest punct de vedere, încercările Turciei, spre exemplu, de a aduna președinți internaționali, pentru a hotărî împreună cu Moscova un destin pentru Ucraina, evident că nu a fost susținut de nimeni și nu are cum.
Orice destin al Ucrainei, în primul rând, este o chestiune de asumare a Ucrainei. În al doilea rând, chestiunile legate de garanțiile de securitate și de implementare a unui eventual acord, sunt rămase în suspensie tocmai datorită crimelor de război. Nimeni, politic, nu își poate asuma, de exemplu, să exonereze un om din această lume de crime de război sau alte genocide, împotriva Convenției de la Geneva, că nimeni nu îi poate spune Curții Internaționale de la Haga că noi am făcut un "deal" politic, nu există așa ceva ca și principiu", a declarat Cristian Diaconescu la Realitatea Plus.
Întrebat dacă Putin ar accepta vreodată să își retragă prezența militară din Transnistria și Ucraina, Cristian Diaconescu a spus: "Ei merg pe două direcții, știu dine experiența diplomatică, că am negociat cu rușii. Prima este inițiativa, permanent trebuie să aibă inițiativa și a doua este "escaladăm pentru a descalada", ori nici una nici alta nu s-ar cam potrivi pe o politică sau o atitudine de intrare în regres.
Știm, diplomația înseamnă compromis, dar pentru asta trebuie să stabilim o agendă, trebuie să stabilim cine sunt părțile care stau la masă și care e marja de compromis. Cu 100 de mii de oameni morți pe de o parte și alta, situația este cam complicată. Iar, în legătură cu un eventual acord, cine garantează implementarea? Poate dura o săptămână după care să se revină la acțiunile militare".
Occidentul i-ar fi transmis lui Putin condițiile de capitulare în război, în contextul în care trupele Moscovei au fost forțate să se retragă din Herson, într-o nouă înfrângere umilitoare, a dezvăluit astăzi un expert rus în politică, scrie Daily Mail.
Profesorul Valery Solovey, care a activat anterior la prestigiosul Institut de Relații Internaționale din Moscova și care susține că are legături cu Kremlinul, a spus că predarea va face ca Rusia să renunțe la tot teritoriul din Ucraina, cu excepția Crimeei, care va deveni o zonă demilitarizată și statutul acesteia nu va mai fi discutat până în 2029. În schimb, Putin și prietenii săi ar scăpa de acuzațiile penale din cauza războiului și ar avea voie să rămână la putere, a susținut profesorul Solovey. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News