Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a criticat răspunsul Occidentului la războiul declanşat de Putin.
Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a criticat dur răspunsul Occidentului la războiul declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin, informează Agerpres, citând dpa.
Vorbind la Copenhaga în timpul unui la summit al organizaţiei sale, "Alianţa Democraţiilor", despre invazia rușilor asupra Ucrainei, Rasmussen a spus că "este greu de crezut ce s-a întâmplat". "De fapt, nu ar fi trebuit să fim surprinşi. Calea aleasă de Putin nu a fost niciodată una mascată. Acest lucru era clar din discursurile sale, atunci când a negat dreptul Ucrainei de a exista", a afirmat fostul secretar general al NATO.
Uciderea de disidenţi şi de oponenţi politici, precum şi propaganda politică erau de asemenea o dovadă a drumului ales de Putin şi, "mai mult decât orice, aceasta era clar de la invazia Crimeei", în 2014, a subliniat Anders Fogh Rasmussen.
Fostul secretar general al NATO a criticat Occidentul pentru răspunsul său insuficient de puternic la prima invazie, pentru faptul că şi-a continuat dependenţa de petrolul şi gazul rusesc. "Nu am învăţat lecţiile istoriei. Împăciuirea dictatorilor nu duce la pace", a mai afirmat Fogh Rasmussen.
Totodată, Fogh Rasmussen a îndemnat Occidentul să pună capăt imediat importurilor sale de petrol şi gaz rusesc, pentru a tăia finanţele lui Putin pentru război, şi a subliniat importanţa unei victorii ucrainene.
"Ucraina trebuie să câştige războiul. Aceasta este prima linie a luptei pentru democraţie.", a avertizat Anders Fogh Rasmussen.
Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia, transmite AFP.
'Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera', a afirmat Putin, într-o întâlnire cu tineri antreprenori la Moscova.
'Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg, n.red.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (...) El recupera şi întărea' ţara, a mai spus preşedintele rus.
'Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim', a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina.
'Da, au existat epoci în istoria ţării noastre când am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forţele şi a merge înainte', a mai afirmat Putin. Citește continuarea articolului AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu