Acum zarurile au fost aruncate. Si au cazut de partea Rusiei. Se savarseste anexarea Crimeii. Un teritoriu apartinand statului Ucraina.
Este singurul eveniment de acest fel de la sfarsitul ultimei conflagratie mondiala si pana azi. Consecintele vor fi uriase. Iar prima dintre aceste este ca, intr-un fel sau altul, Statele Unite si Uniunea Europeana vor trebui sa isi revina din pumni.
Presedintele Vladimir Putin a semnat, cu o promptitudine iesita din comun, decretul prin care recunoaste asa-zisa autonomie a Crimeii. Urmeaza ca Parlamentul Federatiei Ruse sa aprobe solicitarea autoritatilor din Crimeea de transfer al acestui teritoriu catre Federatia Rusa. Anexarea se bate in cuie azi. Cum a reactionat Occidentul?
Prin proteste. Mai mult sau mai putin galagioase. A utilizat pana a inrosit firele securizatea ale telefoanelor. A trimis depese. A oferit, prin diversi oficiali, declaratii. Si a recurs la un simulacru de sanctiuni. Atat Statele Unite, cat si Uniunea Europeana au blocat conturile catorva ucraineni si rusi si le-au interzis intrarea pe teritoriul lor. Sunt demnitari de rang secund. Niciunul dintre ei nu face parte dintre marii oligarhi. Am toate motivele sa cred ca, in timp ce intreaga Federatie Rusa il aplauda impreuna cu multe alte state adversarea ale Occidentului, Vladimir Putin e multumit. A facut o treaba pe cinste. A iesit bine din rasturnarea de situatie din Ucraina. A apucat ceva, sfasiind acest stat. Iar acel ceva este o pozitie geostrategica de prim rang.
Este posibil insa ca lucrurile sa nu se opreasca aici. E adevarat, nu trebuie exclusa ipoteza in care Statele Unite si Uniunea Europeana se resemneaza. In definitiv, statele democratice s-au resemnat intr-un mod asemanator si atunci cand a avut loc anexarea Cehoslovaciei de catre Germania nazista ori ocuparea Austriei. Cand au ripostat, dupa invadarea Poloniei, a fost deja prea tarziu. La fel se poate intampla si azi. Exista insa si un alt scenariu. Conform caruia Statele Unite si Uniunea Europeana se misca greu, se misca prudent si au rabdare pentru ca, pe termen lung, lucrurile pot evolua in defavoarea Rusiei. Dar asta se va intampla numai si numai in eventualitatea in care sanctiunile aplicate Moscovei vor fi substantiale.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News