Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic

foto: Freepik
foto: Freepik

Un studiu arată că ochii pot semnala instalarea demenței cu mult timp înainte de apariția primelor simptome premergătoare diagnosticului.

O nouă descoperire din domeniul medical arată că ochii pot fi, la propriu, ferestre către sănătatea creierului. Potrivit unui studiu recent publicat în revista Scientific Reports, problemele oftalmologice ar putea fi indicatori precoce ai declinului cognitiv și ar putea veni cu o avertizare timpurie cu privire la riscul de demență, chiar cu mulți ani înainte ca aceasta să fie diagnosticată oficial.

Cum s-a aflat

Cercetătorii au efectuat un studiu pe termen lung în cadrul căruia au monitorizat un grup de 8.623 de persoane sănătoase din Norfolk, Anglia. În final, 537 dintre participanți au dezvoltat în timp demență, permițând o analiză detaliată a factorilor care ar fi putut preceda această afecțiune, notează The Conversation.

În etapa inițială a studiului, participanții au fost evaluați printr-un test de sensibilitate vizuală care implica identificarea unei forme specifice printre punctele mișcătoare de pe un ecran. Rezultatele au arătat că cei care s-au îmbolnăvit sau aveau deja simptome de demență au avut timpi de reacție mai înceți în identificarea formei, în comparație cu ceilalți participanți.

Problemele de vedere, indicatori ai declinului cognitiv

Există indicii că problemele de vedere pot constitui semne precursoare ale declinului cognitiv, deoarece plăcile amiloide asociate cu boala Alzheimer pot inițial afecta regiunile cerebrale legate de vedere, înainte de a se extinde către zonele responsabile de memorie pe măsură ce boala evoluează.

În cazul bolii Alzheimer, diverse aspecte ale procesării vizuale sunt afectate, inclusiv sensibilitatea la contrast și capacitatea de a distinge culorile. De asemenea, se observă deficiențe în controlul inhibitor al mișcărilor oculare, ceea ce înseamnă că cei afectați au dificultăți în ignorarea stimulilor care le pot distrage atenția. Aceste probleme pot afecta activitățile zilnice, cum ar fi conducerea și interacțiunile sociale, deoarece indivizii pot întâmpina dificultăți în recunoașterea fețelor și tind să le examineze în mod diferit față de persoanele sănătoase.

Cu toate acestea, potențialul utilizării mișcărilor oculare deliberate în tratamentul problemelor de memorie la persoanele în vârstă rămâne în mare parte neexplorat, în ciuda ultimelor descoperiri. De asemenea, folosirea deficiențelor în mișcările oculare ca instrument de diagnosticare pentru identificarea stadiului incipient al bolii Alzheimer se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv costurile ridicate și nivelul de expertiză necesar pentru tehnologiile de urmărire a ochilor.

Până când nu vor fi disponibile dispozitive de urmărire a ochilor mai accesibile și tehnici mai puțin costisitoare, utilizarea mișcărilor oculare pentru diagnosticarea bolii Alzheimer în afara unui cadru de cercetare rămâne o perspectivă îndepărtată. Dar... credibilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel