Cotidianul The Guardian a publicat o hartă care arată în ce grad sunt supravegheate țările lumii de Agenția Națională de Securitate (NSA), prin programul Boundless Informant. Unealta, care înregistrează și analizează zonele din care vin informațiile, relevă că toate țările Europei sunt supravegheate, dar ochiul NSA se oprește îndeosebi asupra Germaniei.
[caption id="attachment_326922" align="alignleft" width="310"] Șeful NSA, Keith Alexander[/caption]Harta multicoloră stabilește trei grade de supraveghere: verde, care înseamnă că un nivel de atenție scăzut al NSA, galben și portocaliu pentru un nivel mediu de supraveghere și ultimul și cel mai mare grad de supraveghere, roșu.
Toate statele Uniunii Europene prezintă diferite nuanțe de verde - implicit România - cu excepția Germaniei, care este colorată în portocaliu.
Documentele obținute de cotidianul The Guardian, arată că programul Boundless Informant le permite ultilizatorilor să aleagă o țară de pe hartă și să verifice volumul de metadate pe care îl prezint.
Cele mai multe informații au fost strânse, în mod deloc surprinzător, din Iran: 14 miliarde de rapoarte în 30 de zile. Țara lui Mahmoud Ahmadinejad este urmată, în ordinea aceasta, de Pakistan, Iordania, Egipt și India.
The Guardian a început seria dezvăluirilor despre sistemul de supraveghere al NSA miercurea trecută, când a revelat că unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din SUA, Verizon, oferă informații despre abonați structurii de securitate, sub un ordin judecătoresc secret. Washington Post și cotidianul britanic au continuat dezvăluirile cu PRISM, un program care permite obținerea de date despre comunicațiile electronice ale aproape oricărei persoane, prin prisma unor giganți precum Google, Microsoft, Apple sau Facebook. Companiile au respins acuzațiile. Președintele Barack Obama a dat asigurări că nimeni nu ascultă telefoanele americanilor și a precizat că este la curent cu programul desfășurat de NSA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News